Breaking news

CCR validează legea Dragnea prin care 102 taxe sunt eliminate

Legea lui Liviu Dragnea prin care 102 taxe sunt eliminate, a fost validată de Curtea Constituțională a României. Cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au decis vineri că legea este constituțională.

ccrKlaus Iohannis este obligat de Curtea Constituțională să promulge legea Dragnea. Președintele a pierdut lupta la CCR.

În ziua de 16 decembrie 2016, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea referitoare la neconstituționalitatea Legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, obiecție formulată de Președintele României. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate formulată și a constatat că Legea privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative este constituțională, în raport de criticile formulate”, se arată în comunicatul de presă al CCR, remis exclusivNEWS.ro.

Astfel că de la 1 ianuarie 2017 dispare timbrul de mediu, taxa radio tv, cât și alte 100 de taxe nefiscale.

„Nu-şi găsesc un temei constituţional care să justifice admiterea sesizării. E constituţional. Motivele cele mai multe au vizat practic fondul şi justificarea tăierii taxelor, or chestiunea asta nu este atributul CCR – să stabilească ce taxe sunt valabile, ce taxe nu sunt valabile. Am avut în vedere şi faptul că proiectul s-a derulat în procedură parlamentară de urgenţă, ceea ce justifica, într-un fel, Parlamentul, să scurteze nişte termene şi să treacă peste nişte termene. În ceea ce priveşte criticile că nu şi-ar fi asumat informarea guvernului, ea s-a solicitat, chiar dacă n-a venit, raporturile dintre Parlament şi guvern sunt dictate de nişte principii constituţionale potrivit cărora Parlamentul este organul reprezentativ suprem, unica autoritate legiuitoare, şi într-un fel, guvernul se află sub control parlamentar. Nu văd cum s-ar fi încălcat principiul separaţiei puterilor. Toate criticile privind articolul 1 nu şi-au găsit justificare constituţională, chiar dacă juridic, chiar dacă moral, chiar dacă putem critica Parlamentul, asta vizează raporturile dintre ei. În ceea ce priveşte cele două mari instiuţii, să zic aşa „păgubite” de această măsură, noi am reţinut, fără a intra în analiza fondului, că legea a modificat art. 41 din Legea de organizare a Radioului şi Televiziunii, spunând că toate cheltuielile necesare de funcţionare şi de dezvoltarea instituţiilor vor fi suportate de legea bugetului de stat.Deci este treaba Guvernului şi a Parlamentului să înlocuiască resursele de unde vor fi finanţate cele două instituţii. Soluţia a fost adoptată cu majoritate de voturi. De ce am amânat: printre altele, noi am cerut Ministerului Finanţelor nişte date suplimentare care să justifice punctul lor de vedere. N-am primit nici până la această dată. Noi nu vrem să intrăm în disputele care se nasc între Parlament şi Guvern, cu privire la nerespectarea unor termene sau nerespectarea unuia faţă de celălalt, astea sunt problemele lor. Pe noi ne interesează strict respectarea pirncipiilor şi a prevederilor stricte din Constituţie. E treaba Guvernului şi a Parlamentului să stabilească de unde îşi îndeplineşte acea obligaţie asumată prin noul articol 41, că în legea bugetului se vor stabili toate sumele necesare funcţionării şi dezvoltării celor două instituţii”, a declarat Valer Dorneanu, președintele CCR.

La aflarea veștii, Liviu Dragnea a comentat bucuros, pe facebook, decizia CCR: Decizia de astăzi a Curții Constituționale privind eliminarea celor #102taxe este o nouă dovadă că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituțional. Este a DOUA dovadă că cei care au atacat aceste legi bune au avut doar o miză electorală. Au crezut că, dacă blochează cele două legi,#PSD va pierde voturi în alegeri. A fost însă un calcul greșit, iar totul s-a întors împotriva lor. Sper ca președintele Iohannis să accepte rezultatul și să promulge cât mai repede cele două legi.
Mă bucur pentru români și îi asigur din nou că am prevăzut în bugetul pentru 2017 atât eliminarea celor 102 taxe, cât și majorările de venituri cu 15% pentru dascăli și medici.