Breaking news

CCR dă liber la eutanasiere. Legea câinilor fără stăpân este constituțională

Curtea Constituțională a stabilit miercuri, că legea privind eutanasierea maidanezilor este constituțională, respingând astfel contestația depusă de 30 de parlamentari.

caine maidanezCCR dă liber la eutanasierea maidanezilor. Judecătorii Curții Constituționale au stabilit că legea eutanasierii câinilor fără stăpân este perfect constituțională.

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 30 de senatori cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155 ∕ 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. În esenţă, Curtea  a constatat că dispoziţiile declarate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale nr.1 din 11 ianuarie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.53 din 23 ianuarie 2012, au fost puse de acord cu această decizie, respectându-se astfel dispoziţiile art.147 alin.(4) din Constituţia României. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României”, se arată în decizia CCR, remisă exclusivNEWS.ro.

Legea permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile lucrătoare de când ajung în adăposturi.

Traian Băsescu a declarat că el va promulga legea imediat ce primește avizul de la CCR.

Kuki Barbuceanu de la Vier Pfoten, a declarat la Antena 3 că legea este plină de articole care se contrazic între ele și că va începe un adevărat măcel al câinilor fără stăpân și că nu se va rezolva deloc problema maidanezilor.

Reprezentantul Vier Pfoten a spus că într-un an se pot eutanasia în jur de 16.000 de maidanezi în timp ce restul rămân pe străzi și se înmulțesc în continuare. Astfel că în realitate lucrurile nu se pot rezolva.

Proiectul de lege privind reglementarea statutului animalelor fără stăpân, a fost adoptat pe 10 septembrie, de plenul Camerei Deputaţilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri.

Potrivit noii legi, dacă după 14 zile de la prinderea unui câine de pe stradă și aducerea lui în adăpost, nu este revendicat sau adoptat, gratuit, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.

Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, se arată în noul act normativ.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera deputaţilor, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân înfiinţate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale vor gestiona baza de date organizată la nivelul acestora.

Legea a fost adoptată în regim de urgență, la 8 zile de când Ionuț Anghel, un copil de 4 ani, a fost ucis de o haită de maidanezi, în apropierea Parcului Tei din București.

Un grup de câteva sute de protestatari au manifestat în fața CCR cerând să se respingă legea, însă fără sorți de izbândă. Nici protestul semnat de 300 de artiști, medici și personalități din România nu i-a înduplecat pe judecătorii CCR în privința verdictului.