Breaking news

CCR spune că Mircea Diaconu trebuia dat afară din Senatul României

Situație fără precedent în Parlamentul României. CCR a decis că mandatul senatorului PNL, Mircea Diaconu trebuie să înceteze, numai că ieri președintele Crin Antonescu a anunțat că activitatea legislativului 2008-2012 s-a încheiat.

În urma sesizării CSM, cu privire la refuzul Senatului de a pune în aplicare hotărârea definitivă a Înaltei Curți în cazul lui Mirceaa Diaconu, CCR a decis că mandatul liberalului trebuie să înceteze.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimiate de voturi, Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, conflict declanşat prin refuzul Senatului României de a lua act de încetarea de drept a calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care se constată starea de incompatibilitate a acestuia. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, se arată în decizia CCR.

Însă acest lucru nu mai poate fi pus în aplicare întrucât Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat închisă legislatura 2008-2012, marţi, la finalul şedinţei de plen.

Drept urmare, Mircea Diaconu va rămâne senator până la învestirea noului legislativ al României.

>