Breaking news

CCR respinge sesizarea lui Băsescu privind referendumul

Curtea Constituțională a respins joi, cererea lui Băsescu privind neconstituționalitatea legii referendumului care prevede o prezență de validare de doar 30%.

basescu - ccrCCR a decis că cererea lui Băsescu este neîntemeiată, astfel că legea referendumului merge la președinte pentru promulgare. Băsescu are la dispoziție maxim 14 zile pentru a o promulga. După ce decretul de promulgare este publicat în Monitorul Oficial, abia de atunci se calculează perioada de un an de zile, impusă de CCR pentru aplicarea referendumului cu prag de 30%.

Traian Băsescu a sesizat Curtea în urmă cu aproximativ o lună, argumentând că legea modificată ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară și ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a consultării populare.

Băsescu afirmă, în motivele sesizării, că pragul de participare la referendum de 30% din alegătorii înscriși în liste contravine principiilor constituționale, deoarece manifestarea democratică a suveranității poporului se asigură doar prin participarea majorității cetățenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, adoptată de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, în data de 29 mai, a fost contestată la Curtea Constituțională în data de 4 iunie.

Pe 26 iunie, CCR a decis că legea este constituțională dar că se poate aplica doar la un an de la promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial.

La data de 16 iulie, președintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi, în temeiul art. 77 alin. (2) din Constituția României, în sensul respingerii acesteia de către Parlament întrucât noua variantă de reglementare a cvorumului de participare la referendum, aleasă de legiuitor, nu asigură o reprezentativitate suficientă de natură a conferi deciziei adoptate forța care să reflecte voința și suveranitatea poporului.

În urma reexaminării, la data de 10 septembrie, Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a respins argumentele invocate în cererea de reexaminare și a adoptat Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, pe care, în data de 12 septembrie, Parlamentul a retransmis-o președintelui României, în vederea promulgării.

Întrucât decizia CCR vine abia azi, USL nu mai poate organiza în 2014 referendum pentru validarea noii Constituții a României și nici pentru regionalizarea țării, simultan cu alegerile prezidențiale.