Breaking news

CCR, lovitură dură pentru PNL, USR și PMP. Guvernul poate emite ordonanțe

PNL, PMP și USR au înregistrat joi, primul eșec usturător la CCR pe anul 2017. Guvernul Grindeanu poate emite ordonanțe simple pe durata vacanței parlamentare. Judecătorii CCR au respins cu unanimitate de voturi sesizarea Opoziției. 

pnl - ccrCurtea Constituţională a României a respins joi, sesizarea PNL-PMP- USR referitoare la Legea de abilitare a guvernului pentru emiterea de ordonanţe simple în perioada vacanţei parlamentare.

„Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. Soluţia este în consensul practicii noastre obişnuite în această materie, dar nu practica ne-a determinat să dăm această soluţie, ci faptul că, într-adevăr, criticile sunt neîntemeiate”, a precizat preşedintele CCR Valer Dorneanu.

Președintele CCR a spus că aspectele criticate în obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Regulamentul de funcţionare a Camerelor, respectiv nerespectarea unor termene de zile sau ore nu sunt chestiuni de constituţionalitate ori care să le verifice Curtea Constituţională.

„Pentru noi ar fi o chestiune de neconstituţionalitate prevedere din Regulament care nu asigură o dezbatere sau aplicarea legii şi a Constituţiei în spiritul ei”, a adăugat Dorneanu.

În ce priveşte celelalte critici, referitoare la faptul că ar fi fost abordate probleme de lege organică, Dorneanu a menţionat că nici acestea nu sunt întemeiate, întrucât din cuprinsul proiectului de lege de abilitare nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau, mai ales, că guvernul nu va ţine cont de interdicţia constituţională de a aborda domeniul legii organice.

„Legea de abilitate trebuie să precizeze doar domeniul. Dacă, de pildă, ar fi prevăzut domeniul regimului general al proprietăţii sau domeniul organizării generale a învăţământului sau probleme de infracţiuni, era clar că ar fi fost neconstituţional acel text. Dacă guvernul va încălca spiritul Constituţiei, ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională pe acel domeniu”, a argumentat Dorneanu.

Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, adică toți cei 9 judecători au votat pentru respingerea sesizării PNL-USR-PMP.