Breaking news

CCR: Judecătorii nu vor avea scaune personalizate

Curtea Constituțională dezmite informația potrivit căreia a acordat un contract de peste 4 miliarde lei, unei firme prin încredințare directă, pentru achiziția de mobilier de lux.

Secretarul general al CCR, Ruxandra Săbăreanu, a declarat miercuri pentru exclusivNEWS.ro că achiziția de mobilier s-a făcut prin sistemul de licitații electronice SEAP și că cei nouă judecători nu vor avea scaune personalizate.

Ruxandra Săbăreanu a precizat că cele nouă scaune sunt cu jilț, specifice unei săli de judecată și că vor fi doar diferite de celelalte scaune din sala CCR, și că în asta ar consta ”personalizarea”.

Secretarul general al CCR a mai spus că  prin această licitație s-a achiziționat mobilier pentru schimbarea celui actual, vechi de aproximativ 20 de ani. Asta presupune și schimbarea podiumului de prezidiu, a scaunelor de ședință cât și a meselor destinate avocaților, procurorului și judecătorilor asistenți.

Proiectul de reamenajare şi de dotare cu mobilier a Sălii de şedinţe publice a Curţii Constituţionale, corespunzător funcţionalităţii acesteia, ca spaţiu necesar desfăşurării şedinţelor publice de judecată, a fost prevăzut în fundamentarea bugetului Curţii Constituţionale pe anul 2012. Astfel, ţinând cont de starea de uzură avansată şi de degradare a mobilierului aflat în folosinţă de mai bine de 17 ani, constând din piese în cea mai mare parte improvizate, puse la dispoziţie de Camera Deputaţilor şi niciodată până în prezent reînnoite, proiectul a fost aprobat ca obiectiv prioritar al Planului de investiţii”, a declarat secretarul general.

Secretarul general spune că nu este vorba de mobilier de lux, ci doar personalizat, specific unei săli de judecată și că s-a reușit achiziția acestuia, după 5 ani de așteptări, întrucât nu au existat fonduri.

Cât privește poleirea cu aur a mesei de prezidiu Ruzandra Săbăreanu spune că: execuţia unor scaune personalizate „pentru fiecare judecător” şi „masa de prezidiu poleită cu aur” nu corespund realităţii, putându-se verifica că, în fapt, sunt elemente de design (detalii tehnice) pentru executarea unor scaune, identice pentru toţi cei 9 judecători, şi pentru ornamentarea (prin ştanţare decorativă) a suprafeţei mesei de prezidiu, delimitând porţiunea aflată în dreptul fiecărui judecător.

Ruxandra Săbăreanu a precizat că lucrările de înlocuire a mobilierului din sala de ședință a CCR se vor termina în circa o săptămână și că atunci când totul va fi gata, presa va fi invitată pentru a filma și fotografia noul mobilier.

Încredințarea contractului în valoare de 470.000 lei către firma Carpati Modern Furnitura SRL din Mogoşoaia, în urma licitației pe SEAP, în baza prețului cel mai mic.