Breaking news

CCR a declarat neconstituțional memorandumul României semnat cu Rompetrol

Legea de adoptare a memorandumului semnat de către Guvern cu Rompetrol, în privinţa datoriei acestei companii către stat, a fost declarată neconstituțională de către CCR.

memorandum rompetrolCurtea Constituţională a României i-a dat câștig de cauză lui Traian Băsescu care a contestat memorandumul. Băsescu a argumentat că adoptarea memorandumului prin lege este o măsură care ţine strict de Executiv.

Miercuri seară, la B1 TV, Băsescu a spus că legea privind anularea datoriei Rompetrol nu prevedea sancţiuni de partea Rompetrol, în cazul în care nu se respectau condiţiile.

Domnul Ponta vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 milioane de dolari. Datoria era de 580 de milioane de dolari, iar domnul Ponta, ca să fie primit de preşedintele Kazahstanului, s-a grăbit să facă un memorandum, prin care este de acord ca partea kazahă să plătească doar 200 milioane de dolari în contul datoriei istorice a Rompetrolului, iar 380 de milioane de dolari îi anulează“, a spus Băsescu.

Rompetrol se angaja să plătească 200 de milioane de dolari pentru 26% din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol, iar cele două părţi se angajau să constituie un fond de investiţii cu participaţie kazahă în proporţie de 80% şi 20% românească. Acesta ar fi urmat să realizeze investiţii de un miliard de dolari în economie.

În 2003, Guvernul a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi. Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari.

Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari.

Rompetrol, controlată de către grupul kazah de stat KazMunaiGaz, a răscumpărat doar o parte, cât să nu piardă majoritatea la rafinăria Petromidia, iar restul a fost convertit în acţiuni.

Statul a ajuns, astfel, să deţină 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Ulterior, statul şi Rompetrol s-au dat reciproc în judecată. Statul argumenta că, din moment ce Rompetrol a început răscumpărarea de obligaţiuni, înseamnă că ar trebui să plătească suma totală.

Prin memorandumul semnat de Guvernul Ponta cu reprezentanții companiei petroliere, autorităţile române au renunţat la toate procesele cu Rompetrol.

>