Breaking news

CCR decide pe 21 mai, dacă Băsescu a încălcat Constituția României

Curtea Constituțională va analiza pe 21 mai 2014, sesizarea Guvernului României privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

basescu constitutieCu trei zile înainte de finalul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, CCR va discuta și decide, dacă Băsescu  a încălcat Constituția României prin implicarea lui în campania PMP. Și asta ca urmare a sesizării depuse marți la CCR, de către Guvernul Ponta.

Solicit Curţii Constituţionale să analizeze următoarele: să analizeze posibilitatea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinte, să stabilească dacă acest conflict este cauzat de implicarea explicită a preşedintelui în campania electorală, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectgiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României, ceea ce încalcă dispoziţiile articolului 80 <Rolul preşedintelui> din Constituţie şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiini politice“, spune premierul în sesizare.
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat marți, că este pentru prima oară când se primeşte o astfel de cerere şi a menţionat că sesizarea a fost înregistrată ca “cerere de soluţionare a unui conflict juridic”.

Zegrean a precizat că, fiind înregistrată această sesizare, nu se mai poate pronunţa pe conţinutul ei, până nu se va da o soluţie şi a ţinut să anunţe că această sesizare va fi soluţionată cu rapiditatea cerută de lege şi de rolul Curţii, care este foarte încărcat.

Șeful Curţii Constituţionale nu a dorit să comenteze fotografiile cu preşedintele Traian Băsescu, purtând tricourile cu PMP. “Nu ştiu, eu îl ştiu purtând un tricou albastru”, a menţionat el.

Ce vreţi să aflaţi de la mine, că a greşit, că nu a greşit? Este o decizie a Curţii din 2007, în care s-a spus atunci, cu avizul consultativ, ce poate să facă preşedintele şi până unde merge rolul de preşdinte jucător. Exact această expresie s-a folosit. Vă recomand să citiţi decizia aceea şi o citim împreună şi vorbim după aceea“, a spus preşedintele Curţii Constituţionale.

Întrebat dacă preşedintele poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice din campanie, Augustin Zegrean a răspuns: În decizia de care vă vorbeam s-a spus că nu.

Despre decizia Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a afirmat că judecătorii pot decide că este conflict sau că nu este conflict. În cazul în care se constată existenţa unui conflict juridic, se va stabili şi modul de rezolvare a conflictului, în caz contrar, “lumea merge mai departe”.

Guvernul solicită CCR următoarele:

1. Să analizeze posibilitatea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi preşedintele României

2. Să stabilească dacă acest conflict este cauzat de implicarea explicită a preşedintelui României în campania electorală, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014, respectiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României  – Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2014, ceea ce încalcă dispoziţiile art. 80 “Rolul Preşedinteului” din Constituţia României republicată.

3. Să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favorarea unei formaţiuni politice.

>