Breaking news

CCR decide azi dacă aruncă România în haos sau vacantează postul de președinte

Curtea Constituțională decide azi dacă îi dă dreptate lui Traian Băsescu privind confictul dintre președinte și Parlament sau va hotărâ vacantarea postului și instalarea ca interimar a lui Crin Antonescu.

Deși nu mai are atribuții în judecarea deciziilor Parlamentului, CCR analizează azi sesizarea lui Traian Băsescu care a invocat articolul 146 alineatul e) din Constituție. Băsescu solicită  Curții să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională dintre Preşedintele şi Parlamentul României.

Tot azi, CCR trebuie să decidă vacantarea postului de președinte și implicit instalarea ca și interimar a președintelui senatului, Crin Antonescu.

CCR maia re de soluționat și contestațiile de revocare din funcție ale lui Vasile Blaga, Roberta Anastase și Avocatul Poporului. Însă nici de această dată CCR nu maia re atribuții în acest sens, deoarece Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență atribuțiile Curții. Astfel că nu mai paote să judece deciziile Parlamentului.

Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial înainte de a se publica și deciziile de revocare a lui Blaga, Anastase și Avocatul Poporului. Însă Blaga și Anstase au depus contestațiile la CCR înainte de a se publica în Monitorul Oficial, revocarea lor din funcție și implicit să devină oficiale.

Încă o decizie pe care trebuie să o i-a CCR se referă la legea referendumului și la cea a atribuțiilor sale, după ce Guvernul le-a modificat prin ordonanțe de urgență. Și în acest caz CCR NU mai are atribuții.

Deci, concluzia este că deși CCR nu mai are atribuții în jduecarea deciziilor Parlamentului, judecătoriii se pronunță totuși.

Așadar, de ceea ce va decide azi CCR, România poate să se așeze pe făgașul normal sau haosul va fi de nedescris la nivel instituțional.