Breaking news

CCR: Conducerile interimare ale TVR şi SRR sunt neconstituţionale

Curtea Constituțională a României a stabilit joi, că Parlamentul României a încălcat Constituţia când a desemnat conducerile interimare ale Televiziunii Române şi Radioului Public.

TVR şi SRR au conduceri intermare neconstituţionale. Parlamentul României a încălcat Constituţia României.

“A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune. A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului Românieinr.31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Televiziune. Pentru pronunțarea acestor soluții, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituțional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală. Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 și 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) și (3) din aceeași lege, fără a fi întrunită condiția din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situația specială a situației tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune“, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale a României, remis exclusivNEWS.ro.

Pe 11 mai 2021, Parlamentul României a respins rapoartele de activitatea ale TVR și Radioului Public pe anii 2017, 2018 și 2019 și astfel a demis conducerile celor două instituții. Doina Gradea și Georgică Severin plecă din fruntea TVR și respectiv, Radio.

În locul celor doi au fost numiţi doi Preşedinţi interimari.

Ramona Săseanu a fost numită în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune cu 240 voturi pentru şi 135 împotrivă.

Liviu Popescu, propus de USR PLUS a fost numit în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune cu voturi pentru şi 134 împotrivă.

>