Breaking news

CCR spune că erata care modifică cvorumul de la referendum este legală

CCR a decis marți că erata trimisă de judecătorul Ștefan Minea la Monitorul Oficial a fost legală.

Curtea Constituțională se răzgândește și decide că erata trimisă pe 6 august la Monitorul Oficial, care rpevede introducerea în cvorumul de referendum a românilor din diaspora, este legală.

Paragraful introdus de Minea pe 6 august, contrazice flagrant decizia CCR luată pe 2 august prin care se preciza că în cvorum NU se introduc și românii din străinătate.

În ședința de marți, Curtea Constituţională e decis cu majoritate de voturi că erata emisă şi publicată în Monitorul Oficial este legală întrucât judecătorul Ştefan Minea era îndreptăţit să transmită rectificarea la Monitorul Oficial în privinţa motivării Curţii pe referendumul din 29 iulie, au declarat surse oficiale.

Argumentele invocate în şedinţa de plen de către majoritatea judecătorilor au fost că acesta era atât judecător raportor, cât şi judecător de serviciu, au mai precizat sursele citate.

La această oră, judecătorii CCR discută dacă modifică prevederea potrivit căreia o decizie în legătură cu referendumul să se poată lua cu majoritate simplă, adică de 5-4 și nu de 6-3, așa cum prevede legea de funcționare și organizare a Curții Constituționale.

După ce erata a apărut și în presă, trei judecători de la CCR, în speță Ion Predescu, Tudorel Toader și Acsinte Gașpat, au spus că aceasta este ilegală pentru că nu a fost luată în cvorum și că ei nu au fost consultați cu privire la conținutul acesteia.

>