Breaking news

CCR a decis că Marian Sârbu nu poate fi prim-vicepreședinte al ASF

Curtea Constituțională a decis miercuri că Marian Sârbu nu poate să ocupe funcția de prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară. întrucât nu îndeplinește condițiile de vechime.

marian sarbu - asfCCR a admis miercuri, contestația parlamentarilor PNL și PDL. Liberalii au invocat în plângere, o pondere de 25% din Parlament, care ar fi trebuit să se regăsească și în acest consiliu.  și, prin urmare, ar fi avut dreptul să nominalizeze două persoane. Democrat-liberalii au invocat faptul că Marian Sârbu nu ar avea experiența de minimum nouă ani în domeniu pentru a ocupa funcția.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea formulată şi a constatat că Hotărârea Parlamentului nr. 26 din 16 iunie 2014 este neconstituţională în ceea ce priveşte numirea domnului Marian Sârbu în calitate de prim-vicepreşedinte, membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului”, se arată în decizia CCR, remisă exclusivNEWS.ro.

Drept urmare, din acest moment, acest loc de prim-vicepreședinte rămâne vacant, iar Parlamentul trebuie să numească prin vot o altă persoană.

Fostul ministru al Muncii din partea PSD şi fost preşedinte UNPR Marian Sârbu a fost votat în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, întrunind 284 de opţiuni favorabile şi 52 „împotrivă”.

Parlamentul României a mai decis luna trecută o nouă conducere a Autorității de Supraveghere Financiară.