Breaking news

CCR a decis că desemnarea lui Orban în funcţia de prim ministru este neconstituţională

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au decis luni, că desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de prim ministru, este neconstituţională. 

Klaus Iohannis încasează o înfrângere usturătoare din partea judecătorilor CCR. Preşedintele României a încălcat Constituţia României prin desemnarea lui Orban în funcţia de prim minsitru după ce în urmă cu o zi, acesta a fost demis de Parlamentul României prin moţiune de cenzură.

În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților. În şedinţa publică, în cadrul  dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis: 1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.
2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului“, precizează CCR.

Decizia a fost luată după ce Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, au sesizat CCR. 7 din cei 9 judecători au admis sesizarea iar doi judecători s-au opus. Simina Tănăsescu şi Livia Stanciu au votat împotriva sesizării Parlamentului în privinţa desemnării lui Ludovic Orban.

Drept urmare, Preşedintele trebuie să retragă propunerea de premier şi să desemneze altă persoană pentru a forma guvernul.

>