Breaking news

Cazinoul din Constanța a fost transferat de Ministerul Dezvoltării către primăria lui Mazăre

După un an de rătocire și de la marele plan al lui Udrea de a-l renova, Cazinoul din Constanța revine Primăriei.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a convenit transferul Cazinoului din Constanța în administrarea Consiliului Local al Primăriei orașului, ca urmare a solicitării primarului Radu Mazăre, formulată după ședința de consiliu local din 5 septembrie 2012.

În condițiile unei alocări insuficiente, dar și a dublei reduceri a bugetului MDRT în anul 2012, s-a stabilit că ministerul nu are posibilitatea financiară de a susține investiția în reabilitarea Cazinoului.

Necesarul, la momentul preluării Cazinoului de către MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la începutul acestui an.

Cazinoul din Constanța a fost preluat, la 31 august 2011, de către MDRT de la Consiliul Local al Primăriei din Constanţa, cu scopul de a fi reabilitat, urmând ca, după acest proces, imobilul să revină în administrarea Primăriei Constanța.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, acceptată de minister, reabilitarea ar fi trebuit să înceapă în maximum un an de la preluarea de către MDRT și să nu dureze mai mult de 3 ani.

Lucrările la cazinoul din Constanța nu s-au încadrat în termenul prevăzut în legislație, ca urmare a faptului că procedurile de licitație pentru serviciile de proiectare și execuție lucrări au demarat târziu și au fost îngreunate de contestațiile formulate.

Astfel, deși cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotărâre de Guvern, în 31 august 2011, licitația a fost demarată în 29 martie 2012, adică la 7 luni de la trecerea imobilului la minister.

Procedura de licitație a fost anulată la 28 mai 2012. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis ca juste contestațiile formulate, considerând că există, într-adevăr, vicii în criteriile de selecţie, dar şi în criteriile tehnico-economice.

Astfel, s-a ajuns într-un punct în care ministerul nu se mai putea încadra în termenul legal de începere a lucrărilor. Inițierea unei noi proceduri  de licitație, chiar în cazul în care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestație, ar fi dus la depășirea termenului impus de începere a lucrărilor, situație în care, potrivit reglementărilor din 2011 (HCLConstanța), cazinoul ar fi revenit, de drept, în administrarea Primăriei.

Radu Mazăre a declarat că va organiza o nouă licitație pentru vânzarea cazinoului, spunând că doar așa acesta paote fi renovat și redat circuritului turistic.

>