Breaking news

Plătim cazarea senatorilor și deputaților chiar și în vacanță deși aleșii nu stau în hotel

loading...

Peste un milion de euro va costa cazarea senatorilor și deputaților în vacanța parlamentari, deși aceștia nu vor locui în camerele de hotel.

cazare hotel parlamentariSituație aberantă și de de înțeles. În timp ce bani pentru salarii decente la profesori și medici nu sunt, nici pentru reabilitări de spitale, drumuri și școli, statul român aruncă cu banii pe apa sâmbetei pe cazarea parlamentarilor în timp ce aceștia se află în vacanță.

Senatorii și deputații intră de la 1 iulie, în vacanță parlamentară timp de două luni de zile. Deși nu vor mai locui în camerele de hotel de cinci stele, statul român va plăti în continuare cazarea.

Chiar dacă pe perioada verii, aleșii neamului nu vor locui în camerele de hotel, Parlamentul plătește în continuare cazarea ca și cum acolo stau senatorii și deputații. Pentru cele două luni de vacanță parlamentară, statul plătește circa 4,7 milioane de lei, adică peste un milion de euro.

Aleșii neamului intră în vacanță deși din cele 113 zile lucrătoare, deputaţii au bifat 48 de zile, iar senatorii doar 45.

În acest timp, din bugetul statului s-au pompat fonduri uriaşe pentru cazarea, indemnizaţiile, transportul şi sumele forfetare ale parlamentarilor. Lunar, cazarea deputaţilor ne-a costat în jur de un milion şi jumătate de lei, transportul, peste 600 de mii de lei, indemnizaţiile, aproape două milioane de lei, iar suma forfetară, peste patru milioane de lei.

Şi în cazul senatorilor, sumele sunt consistente. Pentru cazarea lor, bugetul de stat a plătit 800 de mii de lei, pentru transport, peste 600 de mii de lei, iar pentru sumele forfetare aproximativ două milioane de lei.

Dacă statutul parlamentarilor nu era contestat și respins de trei ori de CCR, costurile cu cazarea parlamentarilor s-ar fi redus la jumătate. Adică fiecare parlamentar primea lunar o sumă fixă de 4000 lei pentru cazare.

Din cauza respingerii statutului parlamentarilor, Camera Deputaților este la un pas de faliment și cere Guvernului, suplimentarea bugetului.

Până când noul statut va intra în vigoare, parlamentarii pot respira uşuraţi: rămân în continuare în hoteluri de lux plătite din bani publici şi se pot plimba nelimitat cu maşina şi cu avionul, plătite şi acestea tot din bani publici.

În prezent, peste 300 de parlamentari sunt din provincie și au nevoie de cazare în București. Până acum, Parlamentul a cheltuit lunar pentru un ales cazat la hotel peste 1.800 de euro, din care 110 lei se duc numai pe micul dejun. Cu așa privilegii să tot faci statute neconstituționale, doar doar vei rămâne cu aceleași facilități.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>