Breaking news

Cauţi un kit de distribuţie performant? Află care sunt principalele caracteristici pentru o alegere responsabilă

Cureaua de distribuţie este o curea crestată care leagă arborele cotit cu arborele cu came. Cureaua de distribuţie asigură un sistem rotativ sincronizat între aceste piese şi controlează deschiderea şi închiderea supapelor motorului.

În cazul unui motor cu interferenţe, cureaua de distribuţie opreşte, automat, supapele afectate de pistoane. Multe dintre modelele noi de autoturisme sunt prevăzute cu lanţuri de distribuţie, în loc de curele de distribuţie, datorită durabilităţii mai mari ale celor dintâi.

Dacă maşina ta este prevăzută cu o astfel de curea, atunci e important să iei în considerare schimbarea sistemului actual cu un nou kit de distributie în conformitate cu recomandările producătorului – de obicei, deşi nu este o regulă, la fiecare 60.000 de km sau la fiecare 5 ani. Un kit de distribuţie conţine toate piesele necesare pentru schimbarea curelei de distribuţie – nu doar cureaua de distribuţie în sine. Din fericire, poţi cumpăra un astfel de kit online, astfel încât să economisești timp şi bani.

Află de ce este atât de importantă cureaua de distribuţie

Cureaua de distribuție asigură una dintre cele mai vitale părţi mobile ale motorului. Aceasta funcţionează într-o succesiune perfect sincronizată de acţiuni. De aceea, dacă o curea de distribuţie se deteriorează sau se rupe, literalmente motorul cedează. Pur şi simplu nu mai funcţionează. Pentru a înțelege cum funcţionează o curea de distribuţie este important să înţelegi cum funcţionează un motor.

Un motor are pistoane care se ridică în sus şi coboară în jos, în interiorul anumitor cilindri. Acestea sunt activate de o serie de mici scântei în interiorul acestor cilindri. Pentru a alimenta cilindri cu combustibil şi aer, atunci când este necesar, supapele trebuie să se deschidă la momentul potrivit. Pentru că acest lucru să fie posibil, cureaua de distribuţie uneşte arborele cu came care controlează supapele cu arborele cotit care este rotit de pistoane.

De ce şi când trebuie înlocuită cureaua de distribuţie?

Cureaua de distribuţie sau canelura este o curea dinţată realizată dintr-un amestec de cauciuc şi diverse alte materiale. Acestea sunt supuse acţiunii căldurii din compartimentul motorului, iar în timp pot fi afectate din de murdărie şi alte impurităţi care cauzează uzura curelei. În timp, cureaua îşi poate pierde “zimţii” şi poate aluneca sau chiar să se rupă. Iar acest lucru poate fi fatal pentru motor.

Când trebuie înlocuită cureaua de distribuţie?

Acest lucru poate fi recomandat direct de către producător. Important este să fii prudent, ţinând cont că nu este o regulă clară a perioadei sau kilometrajului în funcţie de care este recomandată schimbarea curelei de distribuţie. Care sunt costurile de înlocuire a unui kit de distribuţie? Acest fapt depinde foarte mult de modelul automobilului tău. Cureaua de distribuţie acţionează frecvent pompa de apă, astfel încât, în timp ce motorul este format din bucăţi, important este montezi şi o pompă de apă.

Poți comanda kit de distributie care include o pompă de apă şi un dispozitiv de tensionare, astfel încât cureaua de distribuţie să funcţioneze perfect. Pentru a afla tipul curelei sau sistemului de distribuţie a maşinii tale, consultă manualul de utilizare al autoturismului tău. 

În general, maşinile moderne cu motor mai mic au curele de distribuţie, iar cele cu motor mai mare au lanţuri de distribuţie. Tipul curelei de distribuţie trebuie să fie menţionat în index, fapt care este de un real folos în cazul în care schimbi aceste componente în cadrul unui service. În plus, folosind de asemenea manualul maşinii poţi afla dacă automobilul tău este prevăzut cu lanţ de distribuţie sau curea.

Sursa foto: https://images.pexels.com/photos/3807277/pexels-photo-3807277.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940 

>