Breaking news

Aproximativ două miliarde de credincioși serbează azi Paștele

Creștinii catolici din toată lumea, celebrează astăzi, Învinerea fiului lui Dumnezeu, Isus Cristos.

În acest an creştinii catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului – Paştele, cu o săptămână mai devreme decât creștinii ortodocși. În România există circa un milion de creștini catolici și greco-catolici care celebrează azi Șfintele Paști.

La nivel mondila, aproximativ două miliarde de persoane celebrează azi Paște,e dintre care un milion de creștini sunt din România.

Românii catolici din Timișoara, București și Ardeal au mers sâmbătă seară la Slujba de Înviere pentru a lua Lumină.

În duminica Paştelui, în faţa a mii de credincioşi, Papa va celebra mesa de Înviere, în piaţa San Pietro. De la balconul bazilicii, Suveranul Pontif va rosti, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea ”urbi et orbi”.

În 2010 şi 2011, Paştele a fost sărbătorit de toţi creştinii – ortodocşi, catolici, greco-catolici, de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante – în aceeaşi zi.

Abia în 2014, când Sfânta Sărbătoare a Paştelui va fi în 20 aprilie, va fi celebrat de toate cultele religioase.

Data la care se sărbătoreşte Paştele depinde de două fenomene naturale (astronomice), dintre care unul cu dată fixă, legat de mişcarea aparentă a soarelui pe bolta cerească (echinocţiul de primăvară, care cade întotdeauna la 21 martie), iar altul cu dată schimbătoare, legat de mişcarea de rotaţie a lunii în jurul pământului (luna plină de după echinocţiul de primăvară). Astfel, Paştele este sărbătorit întotdeauna în prima duminică după luna plină de după echinocţiu.

Creştinătatea ortodoxă s-a împărţit, din anul 1924, în două, în ceea ce priveşte data sărbătoririi Paştelui: Bisericile rămase la calendarul vechi, neîndreptat (iulian), au continuat să îl serbeze după Pascalia veche, pe când Bisericile care au adoptat calendarul îndreptat au sărbătorit câţiva ani (între 1924 şi 1927) Paştele pe stilul nou.

Ca să se înlăture însă dezacordul acesta dintre diferitele Biserici ortodoxe şi pentru a se stabili o uniformitate în întreaga Ortodoxie, Bisericile care au adoptat calendarul îndreptat au stabilit (din 1927), prin consens general, ca Paştele să fie serbat în toată creştinătatea ortodoxă după Pascalia stilului vechi, adică odată cu Bisericile rămase la calendarul neîndreptat, iulian.

>