Breaking news

Catedrala Sagrada Familia din Barcelona, cuprinsă de flăcări

Un bărbat de 65 de ani, în stare de ebrietate, a incendiat monumentul istoric din Barcelona. Catedrala Sagrada Familia ( Sfânta Familie)  este unul dintre principalele puncte de atracție ale Spaniei.

sagrada.familiaUriașul monument istoric a fost grav avariat de fum și de flăcările care au izbucnit. Timp de mai bine de zece ore pompierii s-au chinuit să stingă incendiul. Intervenția a fost dificilă dată fiind înălțimea turnurilor și suprafața pe care se întinde  întreaga clădire.

A fost un foc pus intenționat. A afectat grav bolta catedralei însă nu a pus în pericol rezistența acesteia. Arhitectura pe o parte a fost distrusă “ a declarat Joan Rigol, președintele clădirilor de patrimoniu din Spania.

Patru muncitori care lucrau la construcția bisericii au fost intoxicați cu fum. Bărbatul, care se presupune că a incendiat lăcașul de cult a fost reținut.  În momentul izbucnirii focului, 1500 de vizitatori care erau în interiorul monumentului au fost evacuați  de urgență.

Din 1882 Sagrada Familia este în construcție iar în 2026 se estimează că va fi finalizată. Proiectul imens a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi.  Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând cei 12 apostoli, 4 evangheliști, Sfânta Fecioară iar cel mai înalt turn, pe Isus Hristos.

ESPAÑA-INCENDIO-SAGRADA FAMILIAGrandioasa clădire va avea 170 de metri înălțime, cu un metru mai puțin de cel mai înalt deal din Barcelona. Gaudi a cosiderat și a modificat proiectul înainte de a murii. Acesta a considerat că lucrarea făcută de om nu trebuie să o depășească pe cea făcută de Dumnezeu.

În noiembrie 2010, Papa Benedict al XVI-lea a ridicat biserica la rangul de “minor basilica”. Anul trecut, Sagrada Familia, a fost vizitată de peste 4 milioane de turiști.

Ionuț Vasile Doduț