Breaking news

Catedrala Notre-Dame din Paris, distrusă de un incendiu puternic

loading...

Catedrala Notre-Dame din Paris, un simbol al Capitalei Franţei, şi una dintre cele mai vizitate clădiri istorice din Europa, a fost cuprinsă de un incendiu devastator.

Potrivit autorităţilor franceze, incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României), de la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

La scurt timp de la izbucnirea incendiului, o parte a acoperişului Catedralei Notre-Dame s-a prăbuşit din cauza incendiului, produs în timpul unor lucrări de renovare.

Catedrala, care datează din secolul XII, vizitată anual de circa 13 milioane de turişti,  situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Construcţia a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345.

În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind „Templu al Raţiunii” şi loc unde erau citite şi dezbătute operele iluminiştilor în timp ce era venerată „Fiinţa Supremă”.

Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franţei pe data de 2 decembrie 1804.

Poliţia tratează incendiul ca pe un accident, însă Parchetul din Paris a precizat că a lansat o anchetă.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron s-a deplasat luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, pentru a asista la operaţiunile de stingere a incendiului.

Ministrul francez de Interne, a declarat că pompierii fac tot cd pot însă sunt slabe şanse pentru ca monumentul istoric să poată fi salvat.

loading...