Breaking news

Cate tipuri de cafea exista? Care crezi ca este alegerea potrivita pentru tine?

La momentul actual, cafeaua a ajuns sa fie considerata drept un aliment de baza in viata omului contemporan, ea fiind extrem de apreciata pentru faptul ca ofera energia necesara in finalizarea, cu succes, a tuturor activitatilor de zi cu zi. Cu toate acestea, majoritatea consumatorilor de cafea boabe sunt constienti de importanta alegerii unui tip de produs care sa se poata mula pe gusturile si nevoile proprii, fapt care a dus la crearea acestui articol.

Ce tipuri de cafea se regasesc pe piata?

Cu toate ca in lume au fost cultivate, inca din cele mai vechi timpuri, diferite specii de arbore de cafea, la momentul actual, industria se concentreaza, cu precadere, doar pe doua astfel de plante. Asadar, ca urmare a prelucrarii acestora, au ajuns sa ia nastere principalele doua tipuri de cafea intalnite pe piata: cafeua arabica si cafeaua robusta.

Citeste si: Criterii de selectie pentru o cafea buna.

Cu toate ca majoritatea clientilor prefera sa apeleze la boabe, o alegere destul de populara, conform statisticilor de specialitate, este si cea de capsule cafea, acestea oferind o modalitate mult mai facila de preparare.

Cafeaua Arabica

Conform istoriei, cafeaua arabica este considerata drept primul soi care a ajuns sa fie cultivat si, implicit, consumat de catre om, ea ajungand sa se bucure de o popularitate ridicata si in anul 2022 (cafeaua arabica reprezinta peste 60% din productia intalnita la nivel mondial). Acest soi a fost descoperit si cultivat, pentru prima data, in Etiopia, cafeaua recunoscandu-se, atat dupa mirosul sau parfumat, cat si dupa gustul dulce, usor acidulat, pe care-l poseda.

Cu toate ca soiurile pot fi cultivate la o altitudine cuprinsa intre 600 si 2000 de metri, specialistii sunt de parere ca nivelul calitatii cafelei ajunge sa creasca direct proportional cu inaltimea altitudinii la care se regaseste plantatia. Acest tip de cafea contine cu peste 50% mai putina cofeina fata de celelalte tipuri de soiuri regasite pe piata.

Cafeaua Robusta

Aflata doar de cateva sute de ani pe piata (a fost descoperita in 1800), ea este originara din Africa Centrala si de Vest, cultivarea sa realizandu-se la altitudini cuprinse intre nivelul marii si 600 de metri. In prezent, aceasta acopera peste un sfert din productia de cafea intalnita la nivel mondial si este apreciata pentru faptul ca poseda cea mai mare cantitate de cofeina, dublu fata de cafeaua arabica.

In concluzie, acestea sunt cele mai populare doua tipuri de cafea intalnite pe piata.

 

>