Breaking news

Cătălin Ivan: Nu vom accepta gesturile extremiste, ele nu reflectă poziția oficială a Ungariei

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, afirmă că declarațiile secretarului de stat maghiar Nemeth Zsolt sunt „inacceptabile” și salută poziția Guvernului României.

catalin ivanPSD respinge total gesturile extremiste, și subliniază că reacția Ministerului Afacerilor Externe în acest sens este meritorie.

Partidul Social Democrat consideră că declarațiile secretarului de stat Nemeth Zsolt sunt inacceptabile. Subliniez că nu vom tolera excese și nu că vom accepta încălcarea legii în România. Noi nu dăm indicații despre cum trebuie expuse simbolurile în Ungaria și, drept urmare, nu acceptăm să ni se spună cum trebuie aplicată legea în România și cum trebuie să acționeze autoritățile noastre locale. Reacția Guvernului României prin Ministerul Afacerilor Externe este meritorie, aceasta demonstrând totodată diferența dintre USL și guvernările anterioare: autoritățile își fac datoria așa cum trebuie și nu rămân indiferente”, susține purtătorul de cuvânt al PSD.

Cătălin Ivan subliniază, de asemenea, că gesturile extremiste ale unor politicieni maghiari nu pot reflecta poziția oficială a statului.

PSD consideră că problema pusă în discuție de secretarul de stat ungar reprezintă o temă falsă, care a fost mereu amplificată de gesturi extremiste. Nu există nicidecum o problemă etnică, ci doar câțiva politicieni maghiari care vor să țină cu dinții de un astfel de subiect, probabil din considerente electorale. Aceste gesturi nu reflectă nicidecum poziția oficială a Ungariei și în mod cert situația se va clarifica”, afirmă Cătălin Ivan.

Și senatorul PSD, Gabriela Vrânceanu Firea respinge declarațiile ungurilor pe marginea steagului secuiesc precizând: Steagurile nu aduc nici bunăstare, nici locuri de muncă, dar aduc în schimb tensiuni politice și diplomatice, pentru stingerea cărora se irosesc resurse mult mai utile în altă parte. Așa ceva nu ar fi nici măcar adus în discuție în țări precum SUA, Germania, Franța etc. Cât despre drepturile minorității maghiare, pentru că am văzut că discuția a degenerat inclusiv în această direcție, sunt printre cele mai consistente din Europa, și în orice caz mai consistente decât cele de care se bucură, în Ungaria, minoritatea românească.

Deputatul PSD Andrei-Valentin SAVA, membru al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților, a salutat astăzi reacția promptă și corectă a premierului Victor Ponta, a ministrului de externe Titus Corlățean și a secretarului de stat în MAE, Bogdan Aurescu, de condamnare a declarațiilor secetarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt.

Declarațiile lui Nemeth Zsolt privind necesitatea arborării în Ungaria a steagului așa-numitului Ținut Secuiesc sunt inacceptabile și reprezintă o ingerință surprinzătoare în dezbaterea publică privind regionalizarea României. Practic, prin astfel de declarații, parte din autoritățile de la Budapesta doresc să se implice în dialogul public din România, inflamând discuțiile legate de modul în care va arăta harta regiunilor la sfârșitul acestui an. Salut reacția promptă și corectă a responsabililor din Guvernul României, reacție care demonstrează că România are astăzi o voce puternică în Europa și nu permite derapaje de la litera tratatelor bilaterale. Fac un apel la colegii din UDMR să denunțe la rândul lor astfel de declarații cu iz iredentist, astfel încât UDMR să poată reprezenta contraponderea moderată la unele reacții extremiste care contaminează de la Budapesta și PCM sau alte structuri politice ale comunității maghiare din România”, a declarat deputatul PSD Andrei-Valentin SAVA.

Deputatul Andrei-Valentin SAVA a declarat că va propune convocarea unei ședințe extraordinare a Comisiilor reunite de Politică Externă din Camera Deputaților și Senat pentru adoptarea unei rezoluții care să exprime poziția oficială a Parlamentului României.