Breaking news

Cât de nocivă este singurătatea pentru vârstnici?

O mare parte dintre seniori se confruntă cu singurătatea. Acesta este un subiect important de dezbătut mai ales că are un impact semnificativ asupra sănătății fizice și mai ales psihice a bunicilor.

Pentru oameni, singurătatea este doar o experiență însă, aceasta nu este numai realitatea pe care o confruntă zi de zi ci și o problemă care poate să cauzeze o serie de efecte negative.

Mulți vârstnici își petrec iarna vieții gândindu-se la copii care sunt departe iar cei mai puțin norocoși care nu au avut copii, acum sunt singuri.

 

Cauze frecvente ale singurătății vârstnicilor

 

Printre cele mai frecvente cauze care stau la baza singurătății sunt moartea partenerului, mutarea într-un alt oraș a familiei, boala sau chiar pensionarea. Singurătatea nu produce efecte benefice asupra sănătății fizice sau psihice. Mai degrabă are un efect de degradare a sănătății.

Este important ca familia să intervină din timp și să ia deciziile corecte în ceea ce privește îngrijirea unui vârstnic. Singurătatea crește riscul dezvoltării unor boli precum hipertensiune arterială, favorizează dezvoltarea unor handicapuri fizice. Asupra psihicului poate duce la un declin cognitiv, poate dezvolta demență și chiar să ducă la sinucidere într-un final.

In mod ironic, singurătatea este un fenomen mai des întâlnit în orașele mai mari. De exemplu, în comunitățile mici oamenii se ajută între ei și intră în contact unul cu celălalt. Într-un oraș mare, de multe ori nici măcar vecinii nu se cunosc între ei. Astfel, interacțiunea devine aproape inexistentă și crește sentimentul de a fi îndepărtat și singur.

Multe persoane, atunci când ajung în mijlocul unei comunități unde au ocazia să socializeze, așa cum este un cămin pentru bătrâni, se pot vindeca de această afecțiune. Tocmai de aceea, este foarte important să se acorde atenția cuvenită și să se ia măsuri imediat.

 

            Recomandări pentru combaterea singurătății

 

Ajutorul oferit la momentul potrivit poate să facă diferența. Seniorii trebuie să se simtă în continuare ca și când nu s-ar fi schimbat decât adresa lor. Plăcerea de a zâmbi, de a petrece fiecare zi în compania cuiva, de a descoperi activități plăcute, este ceva de care ar trebui să se bucure în fiecare zi. Iar aici intervin căminele pentru vârstnici.

Din păcate, mulți oameni au păreri preconcepute despre căminele pentru bătrâni. Și, totodată vârstnicii consideră că este locul unde vor fi uitați de familie. CasaNur.ro demonstrează în fiecare zi cât de important este pentru seniori să aibă parte de îngrijirea de care au nevoie și mai ales de socializare.

Căminele pentru vârstnici sunt locuri în care vor putea să beneficieze de îngrijire personalizată, în conformitate cu bolile și afecțiunile de care suferă. Indiferent dacă este vorba despre un senior care nu mai are pe nimeni sau unul care are nevoie de o îngrijire atentă, va putea beneficia de toate serviciile oferite.

Nu trebuie să ignori problema singurătății deoarece aceasta ar putea avea un impact negativ asupra stării de sănătate a bunicilor tăi. O bătrânețe frumoasă și lipsită de griji înseamnă să acorzi atenția cuvenită bunicilor tăi.

Într-un cămin pentru vârstnici sunt mereu motivați să fie energici și să se bucure de viață, le este dezvoltată stima de sine și își vor duce bătrânețea cu demnitate. Mai mult de atât, un cămin pentru bătrâni este o comunitate în care vor putea regăsi toate motivele pentru care merită să îți începi ziua cu zâmbetul pe față.

>