Breaking news

Castraveții românești refuzați la export din cauza bacteriei E. Coli

Scandalul castraveților spanioli lovește și în agricultorii românești. Germania și Cehia au refuzat să mai importe castraveți din Europa. drept urmare toate contractele de exoport a castraveților produși în România și destințai pieței gremane și cehe au fost sistate.

castraveti-lungiAgricultorii români au rămas astfel cu peste 2.000 de tone de castraveți în depozite, ce riscă să se strice. Ministerul Agriculturii din România a intervenit și a propus distribuirea gratuiă a castraveţilor româneşti de seră, destinaţi exportului în ţările Uniunii Europene, către spitale şi case de bătrâni.

Zilnic, producția de castraveți internă crește cu 200 de tone. Pierderile înregistrate de agricultorii români din cuza blocajului exportului de castraveți se rridică la suma de 100.000 euro pe zi.

România exportă la aceasta oră doar castraveţi cornişon, în jur de 400-500 tone pe zi, dar mai mult către ţările din est, cu precădere Polonia şi Moldova.

12 ţări europene au semnalat cazuri de îmbolnăvire cu bacteria E.coli, aproape 2.000 de persoane ar fi infectate, fiind înregistrate şi decesul a unui număr de 18 persoane, cele mai multe din Germania.

Secretatul de Stat din Ministerul Agriculturii,  Andrei Rădulescu a declarat pentru Agerpres că Ministerul a finalizat evaluarea pagubelor produse agricultorilor români și va înainta dosarul Consiliului extraordinar al miniştrilor Agriculturii. Forul european ar putea decide marţi, ce măsuri se impu și ar putea acorda ajutoare financiare țărilor afectate de sistarea exporturilor de castraveți de seră.

>