Breaking news

Castelul Bran, inspirația pentru mitul cu vampirii din Transilvania

Chiar dacă numele lui Vlad Țepeș, care a domnit în Țara Românească în secolul al XV-lea, se leagă de fapt mai mult de Cetatea Poenari din județul Argeș, Castelul Bran este singurul castel din Transilvania care corespunde descrierii scriitorului Bram Stoker în romanul său intitulat Dracula. Implicit, cele mai multe persoane se referă la Castelul Bran ca fiind Castelul contelui Dracula, confundat cu domnitorul Vlad Țepeș.

Romanul Dracula, despre un conte din Transilvania ce stăpânește un castel pe vârf de stâncă, a devenit celebru la nivel internațional și a alimentat puternic mitul vampirilor din Transilvania, un adevărat brand turistic național pentru România în acest moment. Cunoscut pentru brutalitatea sa în numele dreptății și pentru faptul că nu ezita niciodată să facă vărsare de sânge în cele mai crunte moduri, Vlad Țepeș are o imagine care se potrivește foarte bine cu cea a unui vampir crud, însetat de sânge. Născut în orașul Sighișoara din Transilvania în anul 1431, Vlad Țepeș este asociat cu Dracula inclusiv pentru că i s-a mai spus Vlad Drăculea, fiind fiul lui Vlad Dracul și nepotul lui Mircea cel Bătrân.

Mitul vampirilor din Transilvania este astăzi exploatat intens în interes comercial, fiind pe placul publicului în o mulțime de cărți, filme, seriale, dar și jocuri de succes. Nu întâmplător, un cunoscut cazino online din România și-a întemeiat brandul pe baza acestui mit din Transilvania, cu vampirul confundat cu Vlad Țepeș. Pasionații de jocuri de aparate online și alte jocuri de cazino online cunosc cu siguranță aceste referințe. În plus, jocuri online cu vampiri și Dracula sunt foarte populare în rândul utilizatorilor la nivel internațional. Se pot juca online astfel de sloturi gratuite sau pe bani reali.

În romanul Dracula, se pare că Bram Stoker a descris castelul său imaginar pornind de la fotografii pe care le-a văzut chiar cu imaginea Castelului Bran. Stoker nu a vizitat niciodată România, deci s-a bazat pe fotografii și pe imaginația sa.

Ce legătură ar avea totuși domnitorul Vlad Țepeș cu celebrul castel din Bran?

Nu se cunoaște dacă Vlad Țepeș ar fi cucerit sau cu Castelul Bran la un moment dat, însă este clar că anumite fapte consemnate de istorie au legătură cu spațiul din apropierea zonei în care se află acest castel. Totuși, știm foarte clar faptul că Vlad Țepeș a fost luat prizonier de către regele Ungariei, Matei Corvin. La acel moment, se pare că Vlad Țepeș ar fi fost închis timp de două luni în Castelul Bran. Apoi, domnitorul a fost dus şi închis în Fortăreaţa Visegrad.

Castelul Bran este situat la intrarea în pasajul Rucăr-Bran, pe drumul ce leagă Braşov de Câmpulung, la mai puţin de 30 km de Braşov, pe drumul naţional DN73, plecand din Braşov spre vest prin cartierul Bartolomeu. De la Bucureşti, distanța până la Castelul Bran este de aproximativ 200 km. Castelul Bran primește an de an foarte mulți vizitatori, turiști români și străini dornici să descopere acest spațiu istoric cu totul deosebit, care iată a alimentat inclusiv celebra legendă a vampirului Dracula.

>