Castelele din Banat -incluse într-un traseu cultural

savarsinUn grup de oameni de cultură timişoreni  promovează castelele din vestul ţării, prin includerea acestora într-un circuit cultural. Este vorba despre excursii la castelele şi conacele părăsite din Banat, devenite semiruine, invadate de bălării, locuite de animale şi de oameni fără adăpost.

Cei care se ocupă de acest proiect sunt reprezentanţii Atelierului Civic Ariergarda.  Preluând un model destul de apreciat în Occident, cel al vizitelor pe la case bântuite, aceştia lansează în premieră românească acest tip de turism.

„La noi e un fenomen unic în Europa: să ai castele şi conace şi să le priveşti cum se ruinează, în loc să faci ceea ce trebuie pentru revitalizarea lor. Niciunul dintre castelele şi conacele din judeţul Timiş nu este complet renovat. Gradul lor de degradare variază între 50% şi 70%”, spune Daniel Vighi, preşedintele Ariergarda, citat de EVZ.

Printre obiectivele incluse se regăsesc:

-Castelul Misici din Lipova, unde se află colecţia de artă modernă Eleonora Costescu şi Vasile Varga

-Cetatea Şoimoş, cu panorama Văii Mureşului şi a Zarandului

-Mănăstirea franciscană „Sfânta Maria” din Radna, cu un moment de jazz şi poezie

-Castelul victorian de la Otvoş, cu prezentarea vieţii contelui Konopi

-Castelul Teleki din Căpâlnaş

O altă atracţie turistică  e reprezentată de parcul castelului de la Săvârşin, însă momentan organizatorii negociază cu Casa Regală includerea acestuia în circuit.

Organizatorii au şi un touroperator dispus să promoveze traseul, din această primăvară.  Iniţiativa celor de la Atelierului Civic Ariergarda pare a fi bine primită de turiştii dornici de aventură, la prima excursie fiid déjà înscrise 10 persoane. Aceştia vor plăti 125 de lei pentru expediţia care începe la ora 8.00 dimineaţa şi ţine până seara. Sunt incluse transportul cu autocarul, taxele de acces, precum şi servirea unei mese.

>