Breaking news

Case din lemn – se construiesc mai repede, sunt mai ușoare, mai rezistente, mai bine izolate termic

Chiar dacă România este o țară cu mult lemn și tradiție în prelucrarea lui, betonul domină încă domeniul construcțiilor. În contrast, țări din Europa și întreaga lume au adoptat cu mult timp în urmă politici publice care și-au propus să arate publicului beneficiile lemnului și posibilitățile lui tehnice, astfel încât percepția privind rezistența construcțiilor din lemn să se schimbe. Ca urmare, au apărut tot mai multe construcții impozante din lemn, atât în spațiul public, cât și în cel privat.

Datorită constructorilor români, foarte apreciați în afară și a informațiilor privind avantajele construirii cu lemn, acest trend a ajuns și la noi. Acum tot mai mulți aleg să construiască case din lemn, fiind convinși de calitățile unei astfel de construcții.

Litarh, unul dintre constructorii cu multe case pe structură de lemn construite în Europa, ridică astfel de construcții și în țară. De la specialiștii firmei am aflat de ce este considerat lemnul materialul de construcții al viitorului și care sunt avantajele unei case din lemn.

De ce lemn?

Lemnul este unul dintre cele mai vechi materiale de construcții. Este un material versatil din care poți face o cabană la munte sau o casă modernă în oraș. De ce aleg acum oameni din întreaga lume să construiască cu lemn? Iată câteva dintre posibilele răspunsuri:

  • este un material natural regenerabil cu un impact scăzut asupra mediului comparativ cu alte materiale de construcții. În perioada de creștere, arborele consumă mult mai mult bioxid de carbon decât este eliminat la prelucrarea ulterioară a lemnului;
  • raportul rezistență/greutate este foarte bun, la rezistență similară casele din lemn sunt mult mai ușoare,
  • construcțiile din lemn au un comportament foarte bun în zonele cu risc seismic ridicat, lemnul fiind elastic și ușor;
  • construirea cu lemn este mai rapidă, fiind eliminate procedeele umede;
  • cantitate mică de deșeuri și șantier mai curat. Resturile de lemn pot fi refolosite pentru proiecte mici sau încălzire;
  • posibilități de finisare multiple, atât cu lemnul la vedere, cât și ascuns astfel încât casa să nu se deosebească cu nimic de cele construite din alte materiale.

O casă din lemn de 100 m² poate fi ridicată într-o săptămână

Perioada de șantier nu este dintre cele mai ușoare pentru beneficiar și de aceea, cu cât este mai scurtă, cu atât este mai bine. Casele pe structură de lemn se construiesc mult mai repede decât cele din beton sau cărămidă, pentru că dispare timpul de întărire al betonului sau mortarului. Tot lemnul folosit în construcții este gata uscat, iar finisările se pot face imediat după ce se încheie montajul pereților.

Timpul se scurtează și mai mult dacă constructorul poate face pereții în propria fabrică, așa cum face Litarh. Pereții și plafoanele sunt aduși pe șantier sub forma unor panouri prefabricate, iar pe șantier se face asamblarea lor cu precizie milimetrică. Rezultă construcții solide, trainice și rapide. O casă din lemn de 100 m² poate fi ridicată astfel în mai puțin de o săptămână.

Cum ajută faptul că lemnul este un material rezistent și ușor

Casele din lemn cu rezistențe comparabile cu cele de beton sau cărămidă, sunt mai ușoare ca acestea de 3-4 ori. Acest lucru înseamnă o fundație mai simplă și automat, mai ieftină. O altă consecință este rezistența la cutremur. Seismul acționează asupra casei cu o forță direct proporțională cu greutatea casei. Cu cât casa este mai ușoară, cu atât forța seismică este mai mică.

Comportamentul bun la cutremur este ajutat și de elasticitatea naturală a lemnului. Lemnul are capacitatea de a reveni la forma inițială după ce forța care acționează asupra lui încetează. De asemenea, deformarea lemnului are ca urmare și amortizarea șocului generat de forța seismică. Șocul resimțit va fi mai mic, iar structura va reveni la forma inițială după ce forța seismică încetează.

Case mai bine izolate termic

Modul de construcție al caselor din lemn face posibilă montarea izolației termice în pereți. Pereții sunt practic niște rame din lemn rigidizate pe cele două fețe cu plăci de OSB cu rol structural. În interior se formează un spațiu în care se montează izolația termică. Astfel, pereții sunt bine izolați încă din momentul ridicării lor.

La final, casa este izolată și la exterior cu un strat continuu de material izolator. O astfel de casă este eficientă energetic, adică are consum scăzut de energie, atât pentru încălzire în timpul anotimpului rece, cât și pentru răcire, vara.

Lemnul este o alegere foarte bună pentru a construi repede și bine, iar la final să se obțină case rezistente, durabile și economice.

Contact:

office@litarh.ro

Valea Moldovei, județ Suceava

>