Breaking news

Casa Națională de Asigurări de Sănătate vrea să încurajeze tratarea bolilor mintale

loading...

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ales ca temă a zilei sănătăţii din acest an depresia şi bolile mintale, în condiţiile în care incidenţa tulburărilor psihice şi de comportament este într-o creştere alarmantă, la nivel global, în ultimul deceniu.

mediciCu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii – 7 aprilie 2017 – CNAS anunță că vrea să încurajeze diagnosticarea și tratarea bolilor mintale la români.

Din păcate, studiile sociologice arată că în România persoanele cu simptome de tulburări psihice şi de comportament sunt expuse atitudinilor negative, excluziunii şi blamului social. Deoarece chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ, tulburările psihice şi de comportament sunt subdiagnosticate.

„Multe din bolile mintale pot fi vindecate sau ţinute sub control, dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viaţă normală, cu sprijinul profesioniştilor din domeniu, dar şi al societăţii” a declarat Marian Burcea, preşedintele CNAS, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 – sub 5% – au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

În aceste condiţii, CNAS îşi propune pentru perioada următoare să continue şi să dezvolte propriile programe naţionale de sănătate curative care ţintesc anumite afecţiuni mintale şi neurologice degenerative.

Totodată, CNAS îşi propune ca, în colaborare cu profesioniştii din domeniu, să perfecţioneze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării şi tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice şi de comportament.

loading...