Breaking news

Casa mult visată, investiţie de timp şi bani

Cu toţii avem creionată în minte casa perfectă, la care visam din adolescenţă şi pe care dorim ca, într-o bună zi, să o avem. Toate sunt bune şi frumoase până la concretizarea acestui plan care, de cele mai multe ori, îţi dă bătăi de cap pentru că este una dintre cele mai importante investiţii financiare din viaţa unui om. De aceea, cel mai important este să studiezi foarte bine piaţa şi să găseşti momentul potrivit pentru o astfel de investiţie. La fel de important este şi bugetul pe care vrei să-l investeşti. În plan secund, trebuie să decizi dacă apelezi sau nu la o agenţie imobilaraă, dacă şi cât să negociezi şi ce anume să eviţi pentru a nu face investiţii neavantajoase pentru tine.

apartamentPuţini sunt cei care deţin deja suma totală a achiziţionării sau construirii unei case. Astfel, cea mai la îndemână soluţie este contractarea unui credit bancar. Întrebarea care poate să apară este la ce instituţie bancară să apelezi. Vei putea opta pentru două soluţii fie analizezi online condiţiile creditării de la mai multe banci şi apoi mergi din bancă în bancă pentru a-ţi face o simulare, fie poţi apela la bănci la care au mai apelat şi prietenii tăi şi ale căror condiţii sunt avantajoase. Recomandat ar fi să faci câteva simulări la bănci şi să vezi care dintre oferte îţi este mai potrivită pe termen lung. Gândeşte-te că un credit bancar nu se face pe câteva luni, ci pe câţiva ani. În plus, este bine să ţii cont şi de procentul de acont pe care îl percepe instituţia bancară.

După ce ai terminat cu partea financiară, poţi să-ţi pui în practică planul de casă mult visat. Ar fi indicat să ai foarte bine în minte de ce ai nevoie şi de ce vrei tu să aibă acea casă. Mai exact, numărul de camere, decomandat sau semidecomandat (în cazul unui apartament), compartimentarea în cazul unei case la curte, nivelele, respectiv numărul de etaje la bloc, garaj, loc de parcare, aer condiţionat, suprafaţă, zona… Apoi poţi să treci la confortul pe care îl cauţi: parchet, termopane, bucătărie utilată, piscină, gresie, faianţă, instalaţii sanitare şi electrice noi. Toate aceste aspecte trebuie discutate şi cu partenerul de viaţă pentru că, cu siguranţă, veţi descoperi că aveţi opinii diferite în anumite aspecte.

Odată finalizate şi aceste lucruri, vă puteţi orienta către colaborarea cu o agenţie imobiliară. Cel mai important aspect în acest sens este că te scuteşte de multă bătaie de cap şi multă alergătură. În plus, datorită experienţei în domeniu, îi va fi mult mai uşor să te orienteze către acele locuinţe care corespund cerinţelor tale. Pe de altă parte, trebuie să fii conştient de plata serviciilor agenţiei care, de obicei, nu depăşeşte 4% din preţul achiziţiei.

În momentul în care ai găsit casa perfectă, te poţi gândi la o stragetie de negociere. Este normal să vrei să obţii preţul cât mai scăzut, însă, şi vânzătorul va dori să obţină un preţ cât mai mare. Pentru a putea negocia este bine să te informezi înainte de preţul pieţei fie online, fie să ceri detalii agenţilor imobiliari. Sunt sau nu sunt oferte pentru casă, de cât timp este pusă în vânzare, dacă vânzătorul se grăbeşte să o vândă…sunt aspecte care te pot face să te orientezi bine. În plus, pentru a obţine o evaluare cât mai reală a costului locuinţei, este bine, şi chiar impus de lege, obţinerea unui certificat de performanţă energetică. Acesta se poate obţine de la o persoană autorizată în emiterea de certificate energetice. În urma unei analize, specialistul va încadra locuinţa într-o clasa energetică şi îi va definitiva astfel valoare cât mai reală. Poate din acest motiv, certificatele energetice au devenit obligatorii la orice tranzacţie imobiliară (vânzare/cumpărare, închiriere).

După semnarea actului de vânzare-cumpărare, vei putea să-ţi bifezi pe lista dorinţelor, căsuţa din dreptul casei perfecte.