Breaking news

Casa memorială Aron Pumnul din Cernăuți, Ucraina, restaurată de România

Casa memorială Aron Pumnul din Cernăuți, Ucraina, va fi restaurată cu finanţare românească, la iniţiativa Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

casa memoriala aron pumnulLa propunerea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Guvernul României a adoptat astăzi, 11 noiembrie 2014,  în cadrul ședinței de guvern, o hotărâre de guvern pentru finanțarea proiectului “Reparația capitală a Casei memoriale Aron Pumnul din Cernăuți, Ucraina”.

Amenajarea Casei memoriale Aron Pumnul va permite inaugurarea în incinta acesteia a unui muzeu dedicat lui Aron Pumnul și Mihai Eminescu.

Aron Pumnul reprezintă pentru românii de pretutindeni un simbol al Revoluției de la 1848 și un apărător al limbii române.

Totodată, Casa lui Aron Pumnul este unul dintre obiectivele turistice de prim interes legate de viaţa lui Mihai Eminescu la Cernăuţi.

Muzeul literar-memorial „Mihai Eminescu” va corespunde, odată cu deschiderea sa în cadrul casei memoriale „Aron Pumnul”, statutului său de instituţie publică şi îşi va putea desfăşura activitatea de popularizare a operei lui Mihai Eminescu şi de cercetare a perioadei cernăuţene a vieţii acestuia.

Proiectul va contribui la menținerea conştiinţei de neam și va asigura păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice a românilor din regiunea Cernăuţi.

Aron Pumnul s-a născut pe 27 noiembrie 1818, satul Cuciulata, din județul Brașov și a încetat din viată pe 12 ianuarie 1866. Aron Pumnul a fost un cărturar român, lingvist, filolog și istoric literar, profesor al lui Mihai Eminescu, fruntaș al Revoluției de la 1848 din Transilvania.