Breaking news

Care sunt simptomele care te pot ingrijora cu privire la boala Alzheimer

Alzheimer este conform statisticilor printre cele mai intalnite afectiuni neurodegenerative. Exista o paleta diversificata de simptome care este asociata cu aceasta afectiune neurodegenerativa.

Unele dintre simptome pot fi confundate cu alte probleme medicale, dar intotdeauna atunci cand simptomele persista sau devin tot mai frecvente si pot fi asociate cu boala Alzheimer, este recomandat sa te programezi pentru o consultatie la un medic specialist.

Semnele care indica riscul de a te confrunta cu Alzheimer

Evident ca niciun pacient nu isi doreste macar sa se gandeasca la riscul de a suferi de Alzheimer si de a dezvolta in timp aceasta forma de dementa. Insa daca anumite simptome sunt prezente, trebuie sa te adresezi imediat unui medic specialist. Semnul prioritar in ceea ce inseamna Alzheimer este pierderea memoriei. In prima faza este memoria de scurta durata care este afectata, dar ulterior apar dificultati inclusiv legate de memoria de lunga durata.

Faza initiala se manifesta prin faptul ca persoanele afectate nu mai retin lucruri, evenimente si persoane din trecutul recent. Episoadele de pierdere usoara a memoriei sunt ocazionale, insa pe masura ce boala avanseaza, manifestarile sunt din ce in ce mai evidente si mai frecvente.

Conform specialistilor in neurologie, manifestarile clinice intalnite de cele mai multe ori in cazul pacientilor cu Alzheimer includ pierderea memoriei, dificultati in a avea un discurs clar, pierderea abilitatilor de a avea o conversatie normala, dificultati in a gasi cuvinte obisnuite, incapacitatea de a folosi cuvintele obisnuite utilizate in viata de zi cu zi, repetarea constata a acelorasi idei, diminuarea capacitatii de a organiza si de a planifica lucruri simple din rutina zilnica, scaderea abilitatilor de a rezolva sarcinile cotidiene, indeplinirea unor sarcini obisnuite intr-un timp foarte indelungat, pierderea abilitatilor de orientare temporala si spatiala, aparitia modificarilor frecvente a starilor de dispozitie si pierderea motivatiei de a indeplini sarcinile zilnice de rutina.

Atunci cand pacientul sau persoanele din jur remarca astfel de semne, este foarte important sa se ajunga la o consultatie de specialitate. Cu cat pacientul ajunge mai repede la un medic specialist, cu atat tratamentele si abordarile recomandate vor putea imbunatati viata pacientului si a familiei, diminuand consecintele bolii Alzheimer. Totusi, trebuie spus ca boala Alzheimer nu poate fi vindecata si tratamentele au doar rolul de a diminua simptomele, manifestarile si efectele negative ale avansarii in timp a bolii.

Punerea diagnosticului bolii Alzheimer

Diagnosticul este intotdeauna pus de catre un medic specialist in neurologie. Avand in vedere ca pacientul nu remarca sau nu constientizeaza anumite manifestari, de multe ori cei din cercul de apropiati sunt aceia care recomanda sau incurajeaza pacientul pentru o programare la un medic specialist. Simptomatologia si evolutia semnelor sunt parametrii in baza caruia medicul poate stabili daca pacientul sufera de boala Alzheimer.

Se face o evaluare a functiilor cognitive si in anumite cazuri sunt efectuate si o serie de investigatii suplimentare, in functie de ceea ce medicul neurolog considera a fi necesar pentru un diagnostic cat mai precis. In baza acestei evaluari se stabilieste inclusiv tratamentul necesar. Pentru mai multe detalii acceseaza site-ul nostru pro-memoria.ro.

>