Breaking news

Care sunt principalele caracteristici ale acumulatorilor?

Te-ai hotărât să faci trecerea de la scule cu fir la scule cu acumulatori, dar nu știi mare lucru despre acumulatori și cum să îi alegi? Nicio problemă, te ajutăm noi.

În cele ce urmează o să trecem în revistă principalele caracteristici ale acumulatorilor și la ce e bine să fii atent înainte să faci achiziția.

  1. Clasa de tensiune: în acest moment există acumulatori cu o tensiune cuprinsă între 10.8 Ah și 40 V, dar există și acumulatori de 120 V, aceștia din urmă se folosesc cu sculele de grădinărit pentru că au nevoie de o putere mult mai mare decât o mașină de găurit și înșurubat, de exemplu.

Unele branduri, cum ar fi Bosch, a schimbat acum câțiva ani gama de scule cu acumulatori din 10.8 V în 12 V, argumentând că s-a schimbat nivelul de umplere al acumulatorilor și a crescut implicit puterea sculelor din gama profesională, dar că acumulatorii și încărcătoarele sunt în continuare compatibile cu acestea.

Cel mai important este ca acumulatorul trebuie să facă parte din aceeași clasă de tensiune cu unealta cu care urmează să îl folosești: dacă unealta ta e compatibilă cu acumulatori de 18 V înseamnă că o poți folosi doar cu acumulatori de 18 V, acest aspect fiind valabil pentru toate clasele de tensiune, nu se poate trece de la o clasă de tensiune la alta.

Cel puțin în teorie, cu cât tensiunea acumulatorului este mai mare cu atât motorul dezvoltă mai multă putere. Spunem în teorie pentru că depinde foarte mult și de calitatea pieselor din care este construit motorul, un motor fără perii prelungește și viața sculei și viața acumulatorului. Prețul sculelor cu motor fără perii este mare decât în cazul celor cu perii, dar această investiție se amortizează în timp.

  1. Capacitatea acumulatorului: dacă nu se poate face modifica tensiunea acumulatorului când vorbim de aceeași unealtă, în cazul capacității lucrurile stau diferit: se găsesc acumulatori cu o capacitate cuprinsă între 1.3 Ah și 12 Ah. Pentru o autofiletantă este suficientă o capacitate de 5 Ah, dar pentru o drujbă sau o mașina de tuns iarba, ai nevoie de o putere mai mare și de cele mai multe ori acestea din urmă funcționează cu doi acumulatori.
  1. Tehnologia folosită (NiCd, NiMh, Li-Ion)

Majoritatea sculelor folosesc acumulatori cu tehnologia Li-Ion, acest tip de acumulatori, spre deosebire de cei care au la bază tehnologia NiCd și NiMh, sunt mult mai prietenoși cu mediul, suportă mult mai multe cicluri de încărcare ceea ce se traduce printr-o durată de viață mult mai mare, nu sunt sensibili în ceea ce privește temperaturile scăzute/ridicate (bineînțeles cu respectarea normelor în vigoare).

Principalele branduri de scule au acumulatori care se pot folosi și la bormașini, fierăstraie, polizoare, șlefuitoare, rotopercutoare, dar și la drujbe, mașini de tuns gazonul, trimmere etc ca tu să ai o libertate de mișcare extinsă (trebuie doar să te asiguri că ai acumulatorii încărcați) și să ajungi să îți amortizezi în timp și investiția, care este puțin mai mare la început decât în cazul sculelor cu fir.

Există mitul că sculele cu acumulatori nu sunt atât de puternice ca cele cu cablu, dar acesta este ușor de demontat: dacă vrei mai multă putere îți achizitionezi o unealtă și implicit acumulatori dintr-o clasă de tensiune și cu o capacitate cât mai mare.