Breaking news

Care sunt pericolele internetului și cum te poți feri de ele

loading...

 

Suntem în era digitalizării și situația socială din ultimul timp grăbește acest proces, fapt ce aduce cu sine mai multe pericole pe internet deoarece oamenii nu au timp să se adapteze tehnologiilor înainte de a le folosi.

Atunci când vorbim despre avantajele și dezavantajele internetului, balanța poate fi înclinată doar de modul în care utilizatorii aleg să folosească internetul și de măsurile de precauție pe care le iau.

La bază, internetul a apărit din dorința de a interconecta calculatoarele într-o rețea globală pentru a oferi tuturor acces rapid la informații și posibilitatea de a lua legătura cu oricine, indiferent de distanța la care se află. Același lucru se aplică și în cazul instituțiilor de unde poți cere o informație sau poți verifica programul fără a fi nevoie să te deplasezi până  la sediul lor.

Care sunt pericolele internetului

Cea mai predispusă categorie de vârstă la pericolele internetului sunt copiii deoarece aceștia abia descoperă tehnologia și sunt curioși să dea click pe orice văd. De asemenea, necunoașterea normelor legale cu privire la anumite acțiuni precum hărțuirea și bullying, îi împinge pe aceștia să se poarte inadecvat unii cu alții pe internet.

Pe scurt, o parte dintre pericolele internetului sunt:

  • Dependența;
  • Virușii;
  • Phishing;
  • Hackerii și securitatea;
  • Bullying;
  • Fraudele virtuale.

Acestea nu pot fi clasificate întotdeauna în funcție de gravitatea lor deoarece afectează diferite categorii de vârste și, majoritatea, sunt lucruri cu care nu ai vrea să te întâlnești în viață. Din fericire există și metode prin care te poți proteja în mare parte de astfel de pericole.

Cum te poți proteja de pericolele internetului

Alege să te informezi din surse de încredere. Spre exemplu, poți citi articole de știri IT sau review-uri pe un site precum calculatorescu.ro, dar și să verifici veridicitatea informațiilor din mai multe surse printr-un search pe Google despre subiectul despre care tocmai ai citit.

Folosește un program antivirus bun. Fie că navighezi pe internet de pe telefon sau prin intermediul unui PC sau laptop, ai nevoie de un program antivirus pentru a-ți oferi un extra strat de protecție. Partea bună este că există extensii de tip antivirus și pentru diferite browsere de internet care sunt special create pentru navigarea pe internet. Dintre ele amintim Avast Online Security, WOT – Web of Trust și Traffic Light, ultima fiind dezvoltată de BitDefender.

Nu acceasa site-uri sau mailuri suspicioase. Acestea pot fi tentative de furt de identitate sau phishing așa că cel mai sigur este să privești internetul cu suspiciune și să accesezi doar surse de încredere. Partea bună este că multe programe de tip antivirus te avertizează înainte să accesezi un site dacă acesta pare de încredere sau nu.

Nu oferi mai multe informații decât este nevoie. În folosirea internetului zilnic ești nevoit la un moment dat să oferi anumite informații personale în diferite formulare. Chiar dacă site-un este de încredere, atâta timp cât există câmpuri care nu sunt obligatorii, poți alege să nu le completezi. Spre exemplu, nu ai nevoie să dai numărul de telefon sau numele complet la înscrierea într-un newsletter.

Nu trimite fotografii cu tine necunoscuților. Există pe internet tot felul de persoane care vor încerca să obțină fotografii indecente cu tine pentru anumite scopuri, fie ele personale, fie să te șantajeze sau să le vândă pe piața neagră, mai ales dacă fotografia este a unui minor. Aceste fapte sunt pedepsite de lege și sunt ilegale, dar ele există pe internet.

În concluzie, ai grijă la ceea ce faci pe internet, ia-ți măsurile de securitate necesare și încearcă să educi copilul de la o vârstă fragedă despre pericolele care stau ascunse pe internet pentru a se putea feri și el de acestea.

 

 

loading...