Breaking news

Care sunt cele mai vorbite 10 limbi în Europa?

În Europa se vorbesc sute de limbi, inclusiv unele dintre cele mai răspândite limbi din lume. Dar ce limbi domină această regiune diversificată? Facem clasamentul primelor 10.

Europa poate fi greu de definit. Conform grecilor antici, Europa a fost frumoasa prințesă răpită de Zeus și dusă pe insula Creta. Geografic, în mod normal o definim ca fiind zona care se întinde de la Oceanul Atlantic la Munții Caucaz din Rusia. Cu o suprafață de doar 10 milioane de kilometri pătrați, este al doilea cel mai mic continent de pe Pământ. Cuprinde 44 de națiuni suverane, 748 de milioane de locuitori și una dintre cele mai importante instituții politice din lume: Uniunea Europeană. Cele mai vorbite limbi din Europa sunt, de asemenea, unele dintre cele mai răspândite din lume. Și să nu uităm că „Europa” este, de asemenea, un exemplu pentru anumite atitudini culturale și democrație liberală. Deci, toate aceste lucruri definesc Europa.

Dar ce limbă vorbesc oamenii în Europa? În mod surprinzător, sunt vorbite peste 200 de limbi diferite pe suprafața acestui mic continent. Majoritatea acestor limbi au evoluat din familia limbilor Indo-Europene.

Cu toate aceste limbi și culturi existente pe un teritoriu geografic relativ restrâns, Europa este un loc unic și uimitor de vizitat. Cu toate acestea, atunci când vine vorba ce limbă să învățați pentru concediu, toate aceste informații vă îngreunează decizia. Vom detalia cele mai vorbite 10 limbi din Europa, astfel încât să puteți decide care dintre acestea este cea mai practică pentru călătoriile dvs.

Cele mai vorbite limbi din europa

  1. Limba rusă

Pentru unii poate fi surprinzător, dar rusa este cea mai vorbită limbă în Europa, cu aproape 140 de milioane de vorbitori nativi pe continent! Acest lucru este deosebit de interesant deoarece, deși majoritatea limbilor din Europa folosesc alfabetul latin, rusa folosește alfabetul chirilic. Poate fi o adevărată provocare pentru cei care vor să învețe limba rusă, dar acest lucru nu împiedică milioane de indivizi pentru care rusa este limba maternă. Este limba oficială a Rusiei și a Belarusului, dar este încă utilizată în multe țări din estul Europei (unde a fost predată la școală în perioada comunismului). Pentru cei care doresc să călătorească în Rusia, este de dorit să aibă câteva cunoștințe, deoarece doar aproximativ 5% dintre ruși pot vorbi engleza.

  1. Limba germană

Limba filozofilor și gânditorilor, limba germană este a doua cea mai vorbită limbă din Europa. Este limba oficială din Germania, Austria și Liechtenstein și este recunoscută ca a doua limbă în Elveția, Belgia și Luxemburg. Toate aceste țări însumează aproximativ 95 de milioane de persoane pentru care limba germană este prima limbă. Și știați că limba germană este limba cea mai înțeleasă după engleză? Acest lucru se datorează faptului că este cunoscută frecvent ca a doua (sau a treia sau a patra) limbă în Danemarca, Olanda, Slovenia, Suedia, Polonia, Finlanda, Ungaria și multe alte țări europene. De ce nu adăugați Germania pe lista dvs. de călătorii?

  1. Limba franceza

Următoarea cea mai vorbită limbă din Europa este franceza, cu aproape 80 de milioane de vorbitori nativi. Este limba oficială din Franța (desigur), dar și a doua limbă din Belgia, Elveția și Luxemburg. Dacă luăm în calcul și procentul populației care a învățat franceza ca a doua limbă, atunci peste 30% dintre europeni o cunosc, făcând-o o alegere grozavă pentru aceia care vor să călătorească în jurul continentului. Acestea fiind spuse, acoperirea globală a francezei este și mai impresionantă decât utilitatea ei din Europa, întrucât aproape 30 de țări recunosc franceza ca limbă oficială sau administrativă!

  1. Limba turcă

Pe locul 4, turca este limba oficială din Turcia cu peste 78 de milioane de vorbitori nativi în Europa. Are totodată statutul de limbă co-oficială în Cipru și este vorbită în jurul Mării Mediterane, în Macedonia, Grecia și Serbia. Cei care nu sunt familiarizați cu Europa ar putea fi surprinși să afle că și Germania are o populație mare de vorbitori de turcă – de fapt, aproximativ 1,3 milioane de oameni! Desigur, Turcia și limba turcă sunt speciale în ceea ce privește cultura, deoarece aparțin atât tradițiilor din Europa, precum și din Asia. Pentru cei care caută o vacanță specială, Istanbul – orașul aflat jumătate în Europa, jumătate din Asia – este un loc deosebit!

  1. Limba italiană

Cei 60 de milioane de vorbitori nativi de italiană din Europa sunt experții la dolce vita. Italiana este limba oficială din Italia, dar este de asemenea limbă co-oficială în Elveția (este a treia cea mai vorbită limbă de către elvețieni, după germană și franceză) și Vatican, orașul stat pentru Biserica Romano-Catolică (amplasat în Roma, Italia). Dacă doriți să experimentați stilul autentic de viață italian, atunci învățarea limbii este necesară!

  1. Limba engleză

Vă așteptați la asta, nu? Engleza, lingua franca globală, are 360 de milioane de vorbitori nativi în întreaga lume, cu puțin sub 60 de milioane dintre aceștia locuind în Europa. Este limba de facto (dar nu „oficială”) a Regatului Unit și a Republicii Irlanda, dar se adaugă și numărul mare de expați vorbitori de engleză care locuiesc în Europa. În ceea ce privește vorbitorii de limbi străine, aproximativ o treime dintre europenii mai în vârstă pot vorbi engleza, în timp ce aproape jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani stăpânesc limba. Acestea fiind spuse, unii cercetători teoretizează că realitățile politice ale Brexitului ar putea slăbi în viitor dominația englezei în Europa. Prin urmare, cu atât mai multe motive să învățați o altă limbă acum.

  1. Limba spaniolă

De ani de zile, Spania se află pe o poziție fruntașă în topul celor mai bune destinații de călătorie din Europa – în special pentru alți europeni care vor o vacanță de vară caldă și relaxantă. Acest lucru, împreună cu faptul că pentru 43 de milioane de europeni spaniola este limba maternă, este un motiv suficient pentru a învăța această limbă. (Apropo, știați că spaniola este una dintre cele mai ușor de învățat de către vorbitorii de limbă engleză?). Prestigiul spaniolei crește și mai mult odată ce părăsim Europa: în 20 de țări spaniola este limba oficială și sunt peste 470 de milioane de vorbitori nativi pe tot globul, făcându-o a doua limbă cea mai vorbită din lume.

  1. Limba poloneză

Deși poate nu este la fel de cunoscută ca celelalte limbi de pe această listă, există 36 de milioane de vorbitori nativi care locuiesc în Europa. Majoritatea acestor persoane trăiesc (evident) în Polonia, dar poloneza se vorbește la scară largă și în Cehia, Ungaria, Belarus și Ucraina. Cumulat, aproape 6% din populația europeană vorbește poloneza ca prima, a doua sau a treia limbă.

  1. Limba ucraineană

Limba națională din Ucraina este vorbită de 27 de milioane de vorbitori nativi, majoritatea locuind în Europa. De fapt, Ucraina este cea mai mare țară ca suprafață din Europa (dacă excludem teritoriile deținute de Franța și partea continentală a Rusiei din Asia). În plus, dacă aveți cunoștințe de limba ucraineană, veți ajunge să înțelegeți multe cuvinte din limba rusă!

  1. Limba olandeză

Pe ultimul loc al listei noastre se află olandeza, depășind la limită limba română pentru un loc în Top 10. Olandeză este limba oficială a Țărilor de Jos, dar se bucură și de statutul de limbă co-oficială în Belgia. În total, 22 de milioane de europeni vorbesc olandeza ca limbă maternă. Deși acest lucru poate părea un număr mic, această limbă este destul de ușor de învățat de către vorbitorii nativi de engleză, mai ales în comparație cu celelalte limbi germanice! De ce nu o adăugați pe lista dvs. pentru următoarea călătorie la Amsterdam?