Breaking news

Care sunt cele mai grele capitole de învăţat din Codul Rutier?

Obţinerea permisului de conducere auto este probabil unul dintre cele mai semnificative momente din viaţa unei persoane. Acesta îi va permite nu doar nenumărate oportunităţi economice, ci şi o libertate de mişcare crescută, lucru ce o va ajuta să se bucure de călătorii cu mașina atât în ţară, cât şi în străinătate.

Cu toate acestea, dobândirea acestui permis este o etapă importantă ce trebuie trecută cu succes, lucru ce poate fi realizat doar prin urmarea unor cursuri la o şcoală de şoferi. Componenta practică este realizată cu un instructor specializat, însă partea teoretică de cele mai multe ori este învăţată în mod individual. Codul Rutier trebuie citit şi învăţat pentru a putea circula în siguranţă pe şoselele din România, iar pentru a-și exersa și testa cunoștințele practice, un student va putea să completeze chestionare auto pe site-urile dedicate.

Pentru multe persoane, partea teoretică este cea mai dificilă componentă din această etapă, lucru ce se întâmplă din cauza faptului că în Codul Rutier există anumite capitole care au o dificultate mai ridicată faţă de celelalte. Prin urmare, următoarele 4 capitole sunt considerate de mulţi cursanţi de la şcolile de şoferi, dar şi de proaspeţii conducători auto ca fiind unele dintre cele mai grele din întregul Cod Rutier:

1. Capitolul V: Reguli de circulaţie

Probabil unul dintre cele mai importante capitole din Codul Rutier – regulile de circulaţie trebuie respectate şi învăţate perfect de orice şofer. Acest capitol conţine toate informaţiile ce trebuie știute pentru a menţine traficul fluid şi lipsit de accidente, aici având posibilitatea de a învăţa de la manevre şi viteze de circulaţie, până la tot ceea ce trebuie să facă un şofer în intersecţii, pe trecerea la nivel cu calea ferată sau atunci când doreşte să staţioneze.

Acest capitol este împărţit în 6 secţiuni după cum urmează:

Secţiunea 1 – Obligaţiile participanţilor la trafic

Secţiunea 2 – Reguli pentru circulaţia vehiculelor

Secţiunea 3 – Reguli pentru alţi participanţi la trafic

Secţiunea 4 – Circulaţia pe autostrăzi şi drumuri expres

Secţiunea 5 – Obligaţii în caz de accident

Secţiunea 6 – Circulaţia autovehiculelor în traficul internaţional

2. Capitolul VII: Răspunderea contravenţională

Deşi acest capitol nu este plăcut pentru niciun şofer, cunoaşterea tuturor contravenţiilor ce sunt impuse atunci când sunt încălcate regulile de circulaţie va obliga un număr foarte mare de şoferi să acorde o atenţie deosebită atunci când sunt în trafic.

Mulţi cursanţi au întâmpinat dificultăţi atunci când au încercat să înveţe capitolul VII, acest lucru datorându-se în principal numărului foarte variat de fapte ce sunt supuse contravenţiilor, dar şi a nenumăratelor pedepse ce pot fi acordate celor care nu respectă legislaţia în vigoare.

Cu toate acestea, prin studierea cu atenţie a capitolului de răspundere contravenţională, un şofer va fi impulsionat să acţioneze în trafic cât mai corect şi să respecte regulile de circulaţie, putând în acest fel să se bucure de un drum lipsit de incidente, dar mai ales de situaţii ce îl pot pune în dificultate financiară.

3. Capitolul II: Vehiculele

Capitolul poate fi dificil pentru anumite persoane dat fiind faptul că aici sunt detaliate multe informaţii ce privesc şi alte categorii de mijloace de transport care de multe ori nu au legătură cu tipul de maşină pe care aceştia doresc să îl conducă, vehicule precum tramvaie, tractoare şi aşa mai departe.

De asemenea, tot aici sunt enumerate condiţiile în care acestea trebuie să se afle pentru a putea circula legal pe şosele, dar şi obligativități ce ţin de înmatriculare, înregistrare şi nu în ultimul rând, de radiere.

4. Capitolul X: Dispoziţii finale

Acest capitol conţine în general diverse informaţii care nu vor fi utilizate în mod obişnuit de către şoferi. Dificultatea acestuia este dată de faptul că aici sunt incluse multe prevederi legislative şi ordonanţe care vor fi mai dificil de memorat, însă din fericire secţiunea nu va influenţa în mod considerabil capacitatea şoferilor de a respecta regulile de circulaţie şi modul în care se vor comporta atunci când se află în trafic.

Permisul de conducere este un document ce oferă unei persoane o libertate de mişcare mult mai mare, atât din punct de vedere recreaţional, dar mai ales economic. Siguranţa şoferului, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic este foarte importantă, de aceea va fi esenţială urmarea unor cursuri specializate la o şcoală de şoferi autorizată pentru a învăţa cum se conduce un vehicul, dar şi citirea și studierea Codul Rutier.

Completarea, rezolvarea chestionarelor auto nu este suficientă pentru a învăţa regulile şi informaţiile necesare pentru a naviga în siguranţă traficul, de aceea va fi recomandat să se parcurgă toate capitolele din Codul Rutier, atât cele uşoare, cât şi cele mai dificile, acesta fiind un pas esenţial pentru orice şofer să dobândească permisul de conducere şi libertatea de mişcare pe care o caută.

>