Breaking news

“Caravana filmului românesc” va ajunge la Grădina din Vară din Pitești

loading...

Caravana filmului românesc” va ajunge și anul acesta la Grădina din Vară din Pitești, în perioada 10 – 12 septembrie, cu un program dedicat unor mari și îndrăgiți actori, care au realizat roluri memorabile în celebre filme de comedie clasică.

Vă amintiţi de celebra partidă de pescuit, cu Toma Caragiu, Octavian Cotescu şi Marin Moraru din filmul Operaţiunea Monstrul (regia Manole Marcus)? Sau de ilarul trio de mărunţi infractori: Gogu Steriade (Dem Rădulescu),  Trandafir (Puiu Călinescu) şi Patraulea (Jean Constantin) din celebra serie BD – Brigada Diverse?  Dar de încurcăturile în care intră olteanul Nea Mărin Juvete, cel care ajunge să fie confundat cu miliardarul american Marlon Juvett?

Pentru unii dintre spectatori, aceste filme pot fi un motiv de nostalgie și de amuzament. Iar, pentru tinerii spectatori – de ce nu? –, un motiv de a descoperi creaţii artistice de valoare și filmul classic românesc, acesta fiind principalul deziderat al proiectului cultural – educativ „Caravana filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naționale”.

Programul priecțiilor începe joi, 10 septembrie, de la ora 20.00, cu filmul „Nea Mărin miliardar” regizat de Sergiu Nicolaescu, după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada şi Amza Pellea. Potrivit unui unui clasament realizat, în 2006, de către Uniunea Autorilor și Realizatorilor de film din România, „Nea Mărin miliardar” se află pe primul loc în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile. Alături de Amza Pellea, mai pot fi văzuți Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu Brăila, Sebastian Papaiani.

Vineri, 11 septembrie, de la ora 20.00, pot fi urmărite aventurile personajelor interpretate de Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani în „Brigada Diverse în alertă” (regia: Mircea Drăgan).

Programul se încheie sâmbătă 12 septembrie, tot de la ora 20.00, cu filmul „Operațiunea Monstrul”, avându-i ca protagoniști pe Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru și Ovidiu Schumacher.

Toma Caragiu declara, cu modestia perfecţionistului, într-unul dintre ultimele sale interviuri: „Sincer să fiu, în cinematografie n-am avut mari şanse. Am şi o faţă, pesemne, care nu se îngăduie a fi distribuită oricând şi oricum…”. Și totuși, prezența lui Toma Caragiu pe marele ecran este de neuitat pentru toţi cei care l-au văzut interpretând rolul maestrului Costică Caratase din „Actorul şi sălbaticii” (regia: Titus Popovici), de exemplu, sau pe cel al Căpitanului Panait în celebra serie poliţistă „Brigada diverse – BD” (regia: Mircea Drăgan), sau l-au însoţit la partida de pescuit din comedia Operaţiunea Monstrul (regia: Manole Marcus). Iar pentru cei care au ocazia să îl vadă pentru prima oară, întâlnirea va însemna, cu siguranţă, o revelaţie artistică şi o încântare.

Stimați spectatori, aşa cum v-am obişnuit în cadrul „Caravanei filmului românesc”, vă asteptăm cu frumoase filme româneşti şi cu intrarea liberă, rugându-vă  să respectați măsurile impuse pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2!

***

Programul Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naționale,  la Pitești, este următorul:

GRĂDINA DE VARĂ

10 – 12 septembrie 

Joi, 10 septembrie, ora 20.00: NEA MĂRIN MILIARDAR

Regia: Sergiu Nicolaescu

Scenariul: Amza Pellea, Vintilă Corbul, Eugen Burada

Cu: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu Brăila, Sebastian Papaiani

Vineri, 11 septembrie, ora 20.00: BRIGADA DIVERSE ÎN ALERTĂ

Regia: Mircea Drăgan

Scenariul: Mircea Drăgan, Nicolae Țic

Cu: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani

Sâmbătă, 12 septembrie, ora 20.00: OPERAȚIUNEA MONSTRUL

Regia: Manole Marcus

Scenariul: Titus Popovici

Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher, Ada D’Albon

La toate proiecțiile, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

loading...