Breaking news

”Carantină în familie”, piesa de teatru în care am descoperit un mare talent

Cred că 90 la sută dintre peisele care au premiere în zilele noastre sunt semnate de autori străini. De aceea, am ținut să văd o premieră unde dramaturgul era de-al nostru, deși numele suna bizar: Vali Bolat.

Surpriză! Am văzut o comedie bună, cu titlu de oement (”Carantină în familie”) cu sala plină, și chiar pe deasupra (erau spectatori care n-au mai avut loc pe scaune). Poantele bune, fraze istețe, sugestii smart, totul foarte bine dozat. Și am aflat și cine este autorul care se ascundea în spatele pseudonimului: este chiar actorul Valentin Braniște care a făcut și regia spectacolului.

O comedie de văzut

Premiera a avut loc pe 27 mai, și Sala Rapsodia de pe Lipscani a devenit, brusc, neîncăpătoare. Cu toate biletele vândute, adică 450 de locuri. 500 de oameni care, în plin Centru Vechi, în loc să rupă halbele aburinde, au ales o comedie. Rar așa ceva… Se juca o piesă nouă, cu puternic iz contemporan, pentru că se cheamă ”Carantină în familie”.  Deci, o comedie.  Bună, rafinată, cu trimiteri evidente și care n-are cum să nu-ți placă. O piesă închegată, echilibrată, numai bună să ieși din sală cu o stare de spirit deosebit de bună. Însă, reprezentația a fost excepțională…

Interpretări excepționale

Dacă Alina Neagu și Valentin Braniște sunt actori cu state vechi, trecuți prin multe scene și cu un portofoliu foarte larg, în ”Carantină în familie” apare și o tânără care a făcut un joc de zile mari.

Rolul Alinei Neagu, de mamă modernă, cu toate clișeele zilei, a fost dus la capăt în mod exemplar. S-a râs nu numai la replici, ci și la gesturi mici care lămureau rapid pe toată lumea din sală. Pe scurt, o interpretare de forță, explozivă, o interpretare deosebită. Alina este deja o actriță de calibru greu.

Valentin Braniște are un rol ceva mai ingrat pe care și-l asumă în totalitate, și îl joacă la perfecție. El trebuie numai să facă bani, de topirea acestora se ocupă soția și fiica sa. Pe lângă faptul că este un actor complet, Valentin Braniște are în sânge AND-ul de dramaturg, speță din ce în ce mai rară. M-a impresionat, m-a emoționat. De piesele semnate Vali Bolat sigur vom mai auzi.

Am descoperit un talent

Dacă la Alina și la Valentin, oameni cu experiență, te aștepți la un spectacol de calitate, când auzi ca în ”Carantină de familie” joacă și o adolescent, la tot ce poți să te aștepți este prospețime și inocență. Prea puțin, pentru că Maria Peia, care joacă rolul fiicei celor doi foarte buni actori este… liceeană. Și joacă la nivelul șui Neagu și Braniște fără cea mai mica umbra de reținere sau de trac. O intepretare fără fisură, un joc de scenă deosebit, o atitudine demnă de secnele de la Bulandra și Nottara. Maria Peia poate fi aulnecoasă, pisicoasă, o scorpie perfecta și un înger coborât printre noi ca să ne spună că Lumina e în noi.

Senzațional. Superb. Maria Peia va fi o mare actiță, neîndoielnic. Să îi urmărim cariera…

. Tânăra se numește Maria Peia și va fi studentă la actorie. Da, ați citit bine: va fi. Pentru că acum ea este încă liceeană. Pot să vă spun că, deja de acum, este actriță. Asta nu este o senzație, ci este o constatare. Maria și-a jucat rolul fără greșeală, fără rețineri, fără pic de trac. Ba, mai mult, a ținut sala în mână cu atitudinea unei actrițe de primă mână. Fără doar și poate, am avut în fața noastră  un exemplu de talent nativ. Maria Peia poate fi numită o descoperire, rezervor de talent, un suflet predestinat scenei românești.

Cautați numele ăsta, veți avea ce să descoperiți.