Breaking news

Căpitanul croazierei italiene, arestat pentru omucidere și părăsirea navei

Francesco Schettino, comandatul navei de croazieră naufragiată vineri noapte în Marea Mediterană, a fost arestat sâmbătă de autorităţile italiene.

Comandantul navei Costa Concordia a fost arestat de autoritățile italiene, fiind acuzat de omucidere şi părăsirea vasului, întrucât a părăsit vaporul printre primii.

Potrivit regulilor navale, ultimul care părăsește nava, în caz de catastrofă este căpitanul.

Căpitănia Portului Livorno, cel mai important din Toscana, a deschis o anchetă asupra cauzelor accidentului şi asupra modului în care pasagerii au fost salvaţi.

Francesco Schettino are 52 de ani, este căpitan pe vase de croazieră de 11 ani. El a fost audiat deja de anchetatori care vor să afle de la căpitan de ce nu a transmis un SOS imedai după ce nava a lovit bancul de nisip.

Comandantul navei a declarat anchetatorilor că vasul a lovit o zonă cu pietre, care nu era semnalată pe hărţi şi a respins ipoteza că ar fi navigat prea aproape de ţărm.

Ultimul bilanț indică moartea a trei oameni, însă aproximativ 40 de persoane sunt date dispărute şi este posibil ca multe dintre acestea să fi rămas blocate în cabinele vaporului ce s-a scufundat.

Cetăţenii români care se aflau pe croazieră au fost preluaţi, de la hotelul din Roma în care erau cazaţi, de un autoturism pus la dispoziţie de Ambasada României şi transportaţi la Secţia consulară a Ambasadei, unde li s-au eliberat titluri de călătorie gratuite pentru reîntoarcerea în ţară.

Consulatul General al României la Bologna a luat legătura cu cei 27 de cetăţeni români, membri ai personalului navigant, urmând ca un reprezentant al Consulatului General să se deplaseze la Grosseto pentru înmânarea titlurilor de călătorie, în regim de gratuitate. Unele dintre aceste persoane au asupra lor documente de identitate valabile, nemaiavând astfel nevoie de sprijin consular în vederea repatrierii.