Breaking news

Capitala, paralizată de greva spontană a şoferilor STB

Transortul public de persoane din Bucureşti este paralizat de greva spontană a şoferilor STB. Aceştia vor salarii mai mari şi demiterea directorului STB.

Conducerea STB transite că mai multe vehicule din parcul STB sunt blocate de sindicaliști în depouri și cere scuze bucureștenilor.

„Având în vedere că, în dimineața zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaților, TPBI face apel la conducerea și la salariații operatorului să respecte prevederile legale și, indiferent de situația negocierilor, să asigure cel puțin o treime din capacitatea de transport necesară atât în București, cât și în zona metropolitană. Pentru situații urgente neprevăzute, TPBI este pregătit cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport. Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esențiale și modul recomandat de împărțire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale orașului și să se mențină legăturile cu stațiile de metrou. Potrivit reglementărilor în vigoare, oprirea totală a lucrului în situația actuală de stare de alertă, cu incidență crescută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2, este ilegală și produce un deserviciu uriaș populației Capitalei. Negocierile dintre conducerea STB SA și angajații operatorului nu trebuie să-i afecteze pe călători. În urma acțiunii de protest și a suspendării circulației vehiculelor STB SA, conducerea TPBI a hotărât reatribuirea unor trasee către alți operatori pentru a asigura câteva linii esențiale. Menționăm că echipa de monitorizare TPBI este pe teren încă de la prima oră, pentru a observa situația direct și pentru a dispune de măsuri pentru sprijinirea călătorilor și remedierea problemelor în timp util. TPBI regretă situația apărută și prezintă scuze bucureștenilor și ilfovenilor, cerând operatorului de transport să respecte drepturile locuitorilor asigurând cel puțin o treime din capacitatea de transport pe liniile operate”, transmite Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov.

Angajații STB au protestat miercuri, în număr ridicat în fața instituției față de modul în care se negociază salariile și condițiile de muncă.

STB are datorii către ANAF de aproape un miliard de lei și are de recuperat circa 1,4 miliarde de lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov.

Directorul STB, Adrian Criț, a declarat că ultima majorare, de 10 procente, a avut loc anul trecut. În acest moment, salariul mediu al unui șofer STB este de 4100 – 4200 de lei.

>