Breaking news

Căpățână îl înfundă pe Traian Băsescu: banii de la Bercea au ajuns la Președintele României

loading...

Marian Căpăţână a declarat marți în fața instanței de judecată de la Tribunalul Constanța că Traian Băsescu ştia că fratele său Mircea Băsescu luase bani de la familia lui Sandu Anghel pentru că îl informase pe Dorel Onaca despre acest aspect. Căpățână a mai spus judecătorului că Mircea Băsescu i-a comunicat faptul că 300.000 de euro au ajuns la Traian Băsescu.

traian basescu - marian capatanaMarian Căpățână a făcut aceste mărturisiri la un nou termen în dosarul în care soţia lui Sandu Anghel, trei dintre copiii acestuia şi ginerele său sunt judecaţi pentru şantajarea lui Mircea Băsescu.

Căpăţână a povestit că suma de 600.000 de euro a fost dată de familia lui Sandu Anghel lui Mircea Băsescu în două tranşe, una de 250.000 de euro, iar cealaltă de 350.000 de euro. Căpăţână a spus că banii au ajuns mai întâi la el, care a verificat autenticitatea lor cu angajata unei bănci, iar apoi el i-a dat lui Mircea Băsescu. Din suma totală, Mircea Băsescu a pus la bancă 200.000 de euro, 100.000 i-a dat lui, iar restul i-a dus la Bucureşti, adică, lui Traian Băsescu.

Căpăţână a precizat că, după condamnarea de la prima instanţă a lui Sandu Anghel, el i-a spus lui Mircea Băsescu să dea banii înapoi, însă acesta a refuzat.

“Ei au cerut banii înapoi, fiind nemulţumiţi de pedeapsa primită de Sandu Anghel şi am încercat să-l conving pe Mircea Băsescu să le restituie banii. În vara anului 2012, mi-am dat seama că nu are de gând să le înapoieze banii, ci vrea doar să-i ducă cu vorba”, a povestit Marian Căpăţână.

Acesta a precizat faptul că Mircea Băsescu, deşi ştia despre existenţa înregistrărilor în care discută despre bani, a spus că cei din familia Anghel nu vor avea curaj să le folosească. Mai mult, el ar fi spus că dacă aceştia vor un război cu el atunci o să-l aibă.

“L-am rugat să le dea banii, aducând aminte că există acele înregistrări pe care le văzuse, replica sa fiind că dacă cei din familia Anghel vor un război cu familia Băsescu atunci o să-l aibă”, a mai spus Marian Căpăţână.

Intermediarul șpăgii a mai spus și faptul că l-a sunat pe consilierul lui Băsescu, Dorel Onaca și i-a spus tot scandalul cu banii luați de la Bercea.

“L-am sunat şi m-am întâlnit cu Onaca, consilier al lui Traian Băsescu, să-i spun de situaţia creată. Fratele lui Mircea Băsescu ştia situaţia reală, Onaca mi-a confirmat acest lucru. L-am sunat pe Onaca să-i spun că Mircea Băsescu se laudă că din suma de 600.000 de euro pe care a primit-o de la familia Anghel jumătate din bani ar fi ajuns la Traian Băsescu. Onaca a spus că-l va informa pe Traian Băsescu despre această situaţie. Sunt sigur că i-a spus şi sunt convins că Traian Băsescu l-a învăţat pe Mircea Băsescu să facă acest flagrant”, a explicat Marian Căpăţână.

După realizarea flagrantului în care au fost prinşi cinci membri ai familiei Anghel, Marian Căpăţână i-a cerut explicaţii lui Mircea Băsescu, dar acesta i-a spus că de acest aspect s-a ocupat avocatul său.

Am fost nedumerit şi l-am întrebat cum le-a făcut flagrantul. El mi-a spus că nu ştie nimic şi că avocatul său s-a ocupat de tot. Mi-am dat seama că asta e o altă minciună”, a declarat Marian Căpăţână.

După apariţia înregistrărilor în mass-media, Mircea Băsescu i-a spus lui Căpățână că pentru a nu avea probleme trebuie să declare că banii nu au ajuns la Traian Băsescu.

“Nu mi-am menţinut declaraţiile date în cursul urmăririi penale pentru că audierea a avut loc după apariţia înregistrărilor. În acel moment, Mircea Băsescu mi-a spus că pentru a nu avea probleme trebuie să declar că nu au ajuns banii la fratele său pentru că aşa vom fi protejaţi. Avocatul lui Mircea Băsescu mi-a sugerat să mergem pe varianta Aversa, ştiind că participasem la o licitaţie în 2012 pentru această societate. Cu Aversa a fost o variantă care mi-a fost propusă şi am zis să merg pe ea. Am vrut să demonstrez să sunt loial până la capăt lui Mircea Băsescu”, a afirmat Căpăţână.

Spre finalul declaraţiei sale, Marian Căpăţână a susţinut că Mircea Băsescu nu a avut niciun moment intenţia de ajuta familia Anghel.

Sandu Anghel a spus în faţa instanţei că jumătate din suma de 600.000 de euro pe care familia sa i-a dat lui Mircea Băsescu pentru a obţine fie o pedeapsă cu suspendare, fie una redusă au ajuns la fostul preşedinte al României.

Bercea a spus judecătorului că Mircea Băsescu le-ar fi spus lui Fănica şi Florin Anghel că jumătate din bani i-au fost daţi lui Traian Băsescu, iar ca să înapoieze banii trebuia să-i ia de la şeful statului de la acea vreme.

Îi solicit să ne dea banii înapoi. Naşul nu minte, banii sunt la fratele lui, Mircea Băsescu este nevinovat pentru că fratele lui a luat banii”, a afirmat Sandu Anghel.

El spune că nu se poate vorbi despre şantaj în acest dosar atâta vreme cât Mircea Băsescu s-a oferit să-i ajute, iar familia Anghel nu a făcut decât să încerce să-şi recupereze banii daţi.

Sandu Anghel a menţionat că înregistrările făcute de către membrii familiei sale lui Mircea Băsescu s-au vrut doar o garanţie că-şi vor lua banii datoraţi de acesta.

După ce am fost condamnat, fiul meu a vrut să-i denunţăm pe Mircea Băsescu şi pe Traian Băsescu, dar eu m-am opus. Nu am vrut să-i facem rău lui Mircea Băsescu, el era naşul nepoatei mele. Nu am vrut să dăm înregistrările la presă. L-am înregistrat ca să avem o probă că ne dă banii înapoi”, a afirmat Sandu Anghel.

El a spus că mai are două dorinţe de la Mircea Băsescu, şi anume să primească restul banilor de la acesta şi ginerele său să fie eliberat din arest.

“Am vorbit acum două luni cu Mircea Băsescu şi i-am spus să-i dea drumul ginerelui meu şi a spus că-i va da drumul din penitenciar. Nu mint. Nu-i aşa, naşule?”, a spus Sandu Anghel către Mircea Băsescu, aflat în sală.

Avocatul familiei Anghel, Pavel Abraham, a contestat probele administrate în cursul urmăririi penale şi a solicitat administrearea de probe noi. El a solicitat ca să fie audiaţi ca martori soţia şi copiii lui Mircea Băsescu, Traian Băsescu, Dorel Onaca, a depus un CD cu o convorbire între Marian Căpăţână şi Florin Anghel, dar a cerut ca Tribunalul să ceară de la DNA Dolj câteva înregistrări din care ar reieşi că Mircea Băsescu spune că Traian Băsescu a primit jumătate din bani.

Însă, procurorul DNA s-a opus citării lui Traian Băsescu, la proces, în calitate de martor. Instanța de judecată de la Constanța a rămas în pronunțare.

loading...