Breaking news

Cand poti sa iei un credit IFN fara repercursiuni. Conditii care iti sustin decizia

Atunci cand isi doresc achizitia unui produs, unele persoane intampina dificultati in privinta banilor necesari si apeleaza la un imprumut urgent IFN sau nebancar. Inainte de a actiona, este bine insa sa se tina cont de cateva sfaturi, pentru a avea siguranta unui lucru bine facut, fara consecinte nedorite.

Ce este un IFN

Conform BNR, institutiile financiare nebancare sunt „entitatile, altele decat institutiile de credit, ce desfasoara activitate de creditare cu titlu profesional, in conditiile stabilite de lege”.

In accesarea imprumuturilor de acest tip, se va tine cont de mai multe aspecte. Prima data se impune cunoasterea produsului financiar. Cu cat creditul este mai mare, cu atat si costurile lunare vor fi mai mari, de aceea, este indicat sa se opteze pentru credite nebancare ale caror rate sa poata fi suportate cu usurinta.

DAE, unul dintre cele mai importante aspecte de urmarit

Dobanda anuala efectiva (DAE) este un indice prin intermediul caruia se exprima costul total al unui instrument financiar, sub forma de procent.

Toti creditorii sunt obligati prin lege sa ofere valoarea DAE pentru fiecare produs financiar pe care il poseda in portofoliul lor. Astfel, prin intermediul acestui indice, se va putea face o comparatie transparenta si directa a imprumuturilor oferite de diverse institutii.

In ceea ce priveste costurile incluse in DAE, acestea sunt:

  • Rata dobanzii
  • Costurile initiale ce trebuie platite la primirea imprumutului: taxa de analiza dosar, comision de acordare etc.
  • Cost pentru interogarea Biroului de Credit
  • Comision de procesare
  • Toate taxele lunare sau anuale: comision de administrare, comision lunar aplicat la sold etc.
  • Prime de asigurari de viata sau de imobil, insa daca valorile nu pot fi estimate de catre creditor, atunci legea ii permite excluderea lor din DAE

Asadar, chiar daca un credit este prezentat ca avand o rata a dobanzii mica, spre exemplu de 7 % pe an, se poate ca dupa aplicarea tuturor celorlalte costuri si comisioane sa rezulte un DAE mare.

De aceea, la acest pas, www.CreditRapid.ro sfatuieste persoanele interesate sa fie atente si sa aleaga doar acei creditori a caror dobanda anuala efectiva este mai mica, pentru a accesa cel mai avantajos credit de nevoi personale de pe piata.

Pot fi si costuri care nu sunt incluse in DAE?

Da, poate fi posibil. Legal, se poate ca anumite costuri sa nu fie incluse in DAE. Dintre ele, pe langa asigurarile amintite mai sus, mai pot fi amintite:

  • Comisioanele datorate in caz de rambursare anticipata
  • Comisioanele penalizatoare, in caz de depasire a anumitor termene de plata
  • Costuri cu servicii aditionale, cum ar fi evaluarea imobilului sau a autovehiculului, costuri notariale etc.

Ce este de facut pentru un imprumut responsabil

Criza care a afectat economiile lumii, printre care si pe cea din Romania, a avut o influenta puternica si in sectorul bancar. Acum este mult mai dificil sa se obtina imprumuturi clasice prin intermediul bancilor. Solutia salvatoare vine insa de la Institutiile Financiare Nebancare, al caror regim de creditare este mai relaxat si mai simplu de accesat.

Insa si in cazul creditelor IFN este recomandat ca persoana interesata sa se asigure ca detine toate raspunsurile la intrebarile care o preocupa si anume: Care este rata lunara? Pe ce perioada se va derula creditul si daca se va putea mari acest timp, in caz de imposibilitate de plata intr-una dintre luni? Care este dobanda finala a imprumutului? Va fi capabila sa aiba banii necesari in fiecare luna pentru a putea achita creditul?

Una dintre metodele cele mai eficiente este compararea. Din compararea ofertelor prezentate de principalele institutii financiare din tara noastra se poate obtine garantia ca se alege cel mai bun credit de nevoi personale de pe piata.

O alta metoda buna pentru luarea celei mai bune decizii este aceea de a fi trimise cat mai multe cereri de imprumut. Cu cat se trimit mai multe cereri, cu atat sunt sanse mai mari de a fi primita o oferta mai buna. Doar prin simpla solicitare a unui credit nu se obtine garantia ca acel imprumut se va si realiza. Este dreptul solicitantului de a nu merge mai departe dupa ce consulta oferta unei institutii.

Se alege si se semneaza contractul cel mai avantajos – doar in situatia in care clientul este sigur ca obtine cel mai avantajos imprumut poate semna contractul de credit. Din momentul semnarii si transmiterii acestuia catre creditor el devine client.

Marirea scorului FICO – Scorul FICO este un numar format din trei cifre care este foarte important in acordarea creditelor. In functie de acest indice, pot fi refuzate sau acceptate cererile de imprumut sau pot fi modificate, favorabil sau nu, conditiile contractuale. In calculul lui se tine cont de mai multi indicatori, printre care acela al achitarii la timp a ratelor sau numarul creditelor in derulare. Prin urmare, cu cat un scor FICO este mai bun, cu atat dobanzile la creditele IFN vor fi mai mici. Sfatul in aceasta privinta este acela de a fi accesate credite fara dobanda sau carduri de credit si de a fi achitate la timp datoriile.

Informarea este cheia succesului si in acest caz

Dupa analiza care se poate efectua pe internet, consultand site-urile institutiilor de profil, urmeaza etapa fata in fata, in care solicitantul trebuie sa puna toate intrebarile care il intereseaza si sa se asigure ca primeste un raspuns sincer, clar si concis din partea creditorului. Este foarte important ca fiecarui client sa i se prezinte avantajele, dar si dezavantajele creditelor, iar clientul sa-si expuna conditiile si posibilitatile sale.

Relatia dintre cei doi trebuie sa se bazeze pe sinceritate si pe respect reciproc, cu atat mai mult cu cat poate fi o perioada de lunga durata, in functie de fiecare credit in parte. Avantajele principale ale creditelor IFN sunt: acordarea simpla si rapida a creditului, numarul redus de documente necesare, timpul scurt de analiza a dosarului sau obtinerea creditului online, fara deplasare si stat la coada.