Breaking news

Când ar Trebui să Mergi la Cardiologie

Cu toţii ştim că printre principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare atât în rândul femeilor, cât şi a bărbaţilor. Se pune firesc întrebarea care sunt semnele de alertă şi când ar trebui consultat un medic cardiolog. 

Este bine de reţinut că bolile de inima sunt din ce în ce mai des întâlnite la persoanele cu vârsta până în 50 de ani, deci riscurile sunt majore pentru toată lumea, iar simptomele trebuie luate în serios indiferent de sex. Bolile de inimă apare adesea fără simptome şi se manifesta tăcut până la un eveniment major cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. 

De aceea, este important să cunoşti factorii de risc, să recunoşti simptomele cât mai devreme şi să mergi la cardiologie pentru un tratament preventiv.

Iată câteva situaţii în care riscul de a suferi de afecţiuni cardiace este cu mult mai crescut.

Experimentezi frecvent disconfort în piept

Durerea în piept are multe cauze potenţiale cum ar fi arsurile la stomac sau indigestia, dar, chiar şi aşa, dacă te confrunţi cu aceasta neplăcere, ar trebui făcute investigaţii de specialitate. Astfel, vei putea elimina complet posibilitatea unei probleme legată de inimă sau o vei depista la timp pentru a beneficia de tratament adecvat şi a lua măsuri de prevenire şi ameliorare a simptomelor.

Ai fost sau eşti fumător

Persoanele care au fumat în trecut sau fumează în prezent, prezintă un risc crescut de boli de inimă. Fumatul dăunează arterelor, contribuie la formarea de plăci şi duce la blocaje periculoase. Prin urmare, dacă eşti sau ai fost fumător, nu trebuie să ignori semnele care sugerează că ai probleme cu inima. 

De asemenea, dacă ai în familie persoane cardiace ar trebui să te gândeşti serios să renunţi la fumat cât mai repede.

Suferi de hipertensiune arterială

Tensiunea arterială indică forța sângelui împotriva pereților arterelor pe măsură ce acesta trece. Când această presiune este prea mare pentru o perioadă lungă de timp, arterele pot fi deteriorate sau îngustate iar riscul de a suferi de boli ale inimii este crescut. 

Suferi de diabet

Nivelurile crescute de glucoză din sânge la diabetici pot deteriora vasele de sânge și nervii care controlează inima. În plus, cei cu diabet zaharat de tip 2 au mai multe șanse să sufere de factori de risc suplimentari, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat sau obezitatea.

Ai colesterolul crescut

Organismul produce atât colesterol bun (HDL) cât și colesterol rău (LDL). În timp ce colesterolul rău contribuie la acumularea plăcii în artere, colesterolul bun are sarcina de a-l transporta pentru a fi descompus și eliminat din organism. Când nivelurile de LDL devin prea mari sau de HDL prea scăzute, dezechilibrul poate avea un impact negativ asupra sănătății arteriale și a inimii.

Ai un istoric familial de boli de inimă

Genetica joacă un rol important în dezvoltarea potențială a bolilor de inimă şi, dacă ai o rudă de gradul I care a suferit de aceste afecţiuni, riscurile ca şi tu să fii suferind sunt foarte mari. La fel şi dacă ai în familie afecţiuni care duc adesea la boli de inimă, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială – şi acestea sunt genetice şi te pot afecta şi pe tine.

Ai  preeclampsie

Preeclampsia este o afecțiune în care o viitoare mamă dezvoltă hipertensiune arterială. Afecțiunea a fost legată de o creștere de patru ori a riscului de insuficiență cardiacă, făcând sarcina un moment la fel de periculos pentru inima unei femei ca şi perioada de post-menopauză.

Ai o boală a gingiilor

Boala gingiilor este marcată de inflamație, o amenințare majoră pentru inimă. În cazul parodontitei se produc și bacterii dăunătoare şi, dacă această bacterie își face drum în fluxul sanguin, inflamația rezultată poate apărea în alte părți ale corpului.

Ai dureri de picioare

Durerile de picioare, în special cele care sunt asociate cu activitatea, ar putea fi un semn al blocajelor la nivelul picioarelor cauzate de boala arterelor periferice (PAD). PAD este foarte asociată nu numai cu amputații și dizabilități, ci și cu accidentul vascular cerebral și atac de cord. 

Umflarea gleznelor și a picioarelor poate duce la probleme de circulație în vene care provoacă varice și insuficiență venoasă. În timp, acest lucru ar putea duce la ulcere dureroase ale picioarelor sau cheaguri de sânge.

Bolile de inimă sunt dese, iar afecțiunile care pot duce la aceasta sunt multe și diverse. Dacă oricare dintre factorii enumerați mai sus se aplică în cazul tău, monitorizarea sănătății inimii ar trebui să fie o prioritate pentru tine. 

Chiar dacă în prezent nu există semne de problemă sau dacă te crezi într-o condiție fizică excelentă, natura bolilor de inimă îl face un adversar ascuns, care se furişează când te aştepţi mai puțin. Asigură-te că iei măsurile adecvat de protecţie a inimii şi a sistemului cardiovascular și solicită cât mai repede o programare la cardiologie. 

>