Breaking news

Cancerul depistat printr-un test creat de un român

Primul test genetic din lume capabil să identifice, biomarkerii specifici tumorilor cancerose dintr-o simplă analiză de sânge, a fost realizat de către prof. Victor Velculescu împreună cu echipa de cercetători de la Universitatea John Hopkins din Maryland, din Statele Unite.

analize-gratuite-2Analiza detectează într-un mod foarte exact semnătura genetică a tumorilor sau a celulelor tumorale rămase după o intervenţie chirurgicală, în timpul chimioterapiei sau a şedinţelor de radioterapie. Testul va permite identificarea şi urmărirea evoluţiei celulelor canceroase sau a tumorilor recurente, ajutându-i pe medici să afle dacă tratamentul aplicat este eficient.

Specialiştii în oncologie spun că una dintre trăsăturile universale ale cancerului uman este modificarea structurii ADN-ului bolii. Până în prezent, era foarte dificil de detectat şi de localizat cu precizie zona în care aceste modificări genetice se produc la nivelul tumorii. O simplă analiză de sânge va permite de acum înainte detectarea chiar şi a celor mai mici urme de ADN provenind de la tumori canceroase, în cantităţi mari de sânge sau în alte fluide, al căror ADN este sănătos. Mai mult, aceste teste vor putea fi efectuate şi după îndepărtarea pe cale chirurgicală a unei tumori sau după alte forme de terapie, pentru a măsura eficienţa tratamentelor.

Românul Victor E. Velculescu este medic şi cercetător, fiind profesor de oncologie asociat la Universitatea Johns Hopkins. Recunoaşterea internaţională a venit  după ce împreună cu echipa sa au reuşit, să identifice genele care provoacă apariţia cancerului mamar şi al celui la coloana vertebrală.

>