Breaking news

Canada a inclus România pe Lista Ţărilor de Origine Desemnate

În loc să ne ridice vizele, Canada a inclus România pe Lista Ţărilor de Origine Desemnate. Decizia vine după ce Comisia Europeană a decis să nu sancționeze Canada, SUA și Japonia, pentru faptul că impun vize românilor, bulgarilor, croaților și ciprioților.

canadaMinistrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, îşi exprimă satisfacţia faţă de decizia autorităţilor canadiene din data de 10 octombrie 2014 privind includerea României pe Lista Ţărilor de Origine Desemnate (Designated Countries of Origin), care reprezintă, în fapt, un pas înainte extrem de important în vederea atingerii obiectivului eliminării obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada. Măsura, deja efectivă, a fost anunţată ieri de ministrul canadian al cetăţeniei şi imigraţiei, Chris Alexander, alături de România fiind plasate pe această listă alte patru state europene: Andorra, Lichtenstein, Monaco şi San Marino.

„Lista Ţărilor de Origine Desemnate” reprezintă un instrument elaborat de autorităţile de la Ottawa pentru a preveni eventuale abuzuri la adresa sistemului de imigrare şi azil al Canadei, ţările plasate pe această listă fiind considerate ţări democratice sigure, care respectă drepturile omului, oferă protecţie şi nu generează fluxuri de refugiaţi şi solicitanţi de azil.

Decizia autorităţilor canadiene reprezintă o recunoaştere a progreselor înregistrate de România în planul cooperării bilaterale susţinute cu Canada în dosarul vizelor, fiind totodată rezultatul unor măsuri întreprinse în plan intern de autorităţile de la Ottawa având ca scop reducerea posibilităţilor de abuzare a sistemului de azil.

Totodată, decizia Canadei privind includerea României pe Lista Ţărilor de Origine Desemnate este rezultatul concret al dialogului politic constant și de substanță desfășurat în ultima perioadă de diplomația română cu autorităţile canadiene în vederea înregistrării unui avans în acest dosar, atât la nivel de lucru, cât şi  politic. În acest sens reamintim  întrevederea ministrului afacerilor externe Titus Corlățean cu omologul său canadian John Baird, la Kiev, din 5 decembrie 2013, în marja în marja Consiliului Ministerial OSCE , şi respectiv consultările aprofundate la nivel de miniștri de externe derulate, la 29 martie 2014, cu prilejul vizitei la Bucureşti realizate de șeful diplomației canadiene. De asemenea, a fost apreciată de partea canadiană trimiterea de către Guvernul României a unui atașat de interne în cadrul Ambasadei României la Ottawa în cursul acestui an.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă disponibilitatea deplină pentru continuarea dialogului politic şi a cooperării apropiate pe acest dosar pentru ca, în cel mai scurt timp posibil, cetăţenii români să beneficieze de tratament egal în materie de vize cu cetățenii statelor membre UE, dar și, pe deplin, de prevederile Acordului Economic și Comercial Cuprinzător recent finalizat de Uniunea Europeană și Canada (CETA), atunci când acesta va intra în vigoare, cu impact pozitiv asupra perspectivei dezvoltării în continuare a relaţiilor româno-canadiene.

Astăzi, 13 octombrie 2014, Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a primit o delegaţie parlamentară canadiană, condusă de Dean Allison, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi dezvoltare internaţională din Camera Comunelor a Parlamentului canadian.

Din delegaţie au mai făcut parte Harold Albrecht, preşedintele Comisiei pentru mediu şi dezvoltare sustenabilă din Camera Comunelor, precum şi membri din conducerea ONG-ului canadian Christian Embassy, cu rol în promovarea dialogului între liderii politici, inclusiv la nivel internaţional, comunitatea diplomatică şi membri ai mediului de afaceri.

Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române a evocat buna cooperare româno-canadiană în plan bilateral, transatlantic şi al organizaţiilor internaţionale, pe baza valorilor comune împărtăşite, cu accent asupra calităţii celor doua state de Aliaţi NATO, precum şi de participanţi în cadrul OSCE şi membri ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Totodată, ministrul Titus Corlăţean a evocat rolul comunităţii româneşti din Canada în consolidarea legăturilor dintre cele două state. A reamintit rezultatele excelente ale vizitei în România a ministrului canadian al afacerilor externe, la 30 martie 2014, evidenţiind, totodată, sprijinul pentru întărirea dimensiunii parlamentare a raporturilor bilaterale. A transmis aprecierea autorităţilor române pentru contribuţia importantă a Canadei în sprijinul măsurilor de reasigurare pentru aliaţii de pe flancul estic, în contextul situaţiei de securitate complexe din regiunea Mării Negre.

Ministrul Titus Corlăţean a evocat oportunităţile pentru o cooperare consolidată între Uniunea Europeană, statele membre UE şi Canada pe care le deschide trecerea la un nivel superior în planul relaţiei Uniunii Europene cu Canada, în contextul parafării Acordului de Parteneriat Strategic (SPA) UE-Canada, la 8 septembrie, şi al încheierii, la 26 septembrie, a negocierilor pentru Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) dintre UE şi Canada. A evidenţiat sprijinul României pentru întărirea şi diversificarea parteneriatului transatlantic dintre Uniunea Europeană şi Canada şi interesul autorităţilor române, în perspectiva noului cadru juridic UE-Canada, pentru stimularea relaţiilor bilaterale şi pe dimensiunea economică, inclusiv în domeniul energetic.

În acest context, a subliniat impactul pozitiv pe care îl va avea asupra dinamizării relaţiilor economice şi schimburilor inter-umane româno-canadiene o viitoare decizie a autorităţilor de la Ottawa de a asigura un regim de călătorie fără vize pentru cetăţenii români. Şeful diplomaţiei române a salutat decizia ministrului canadian al cetăţeniei şi imigraţiei, Chris Alexander, din data de 10 octombrie 2014, privind includerea României pe Lista Ţărilor de Origine Desemnate (Designated Countries of Origin), care constituie un pas semnificativ în vederea atingerii, cât mai curând posibil, a obiectivului de eliminare a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români. În acest sens, în baza progreselor deja înregistrate, ministrul Titus Corlăţean a reafirmat deschiderea părţii române pentru aprofundarea cooperării cu autorităţile canadiene în acest dosar.

Referitor la evoluţiile regionale din Vecinătatea Estică, ministrul afacerilor externe a evidenţiat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Moldova şi progresele semnificative înregistrate în această direcţie, solicitând acordarea unui sprijin sporit pentru implementarea cu succes a Acordului cu Asociere. Totodată, a salutat vizita pe care delegaţia parlamentară canadiană o va realiza la Chişinău, în perioada imediat următoare, în vederea transmiterii unui mesaj de susţinere pentru opţiunea pro-europeană şi reformele democratice din Republica Moldova, în perspectiva alegerilor legislative din noiembrie 2014. Şeful diplomaţiei române a subliniat implicaţiile regionale, pe multiple paliere, ale crizei din Ucraina, reiterând preocuparea părţii române faţă de riscurile multiplicării conflictelor îngheţate în zona Mării Negre, precum şi poziţia de sprijin pentru sancţiunile impuse Federaţiei Ruse.

Delegaţia parlamentară canadiană, aflată la prima vizită în România, a exprimat disponibilitatea de a contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale în plan politic şi economic, evocând, totodată, rolul pozitiv al comunităţii româneşti din Canada, bine integrată şi extrem de apreciată în contextul contribuţiilor valoroase pe care le are la dezvoltarea societăţii canadiene. În ceea ce priveşte problematica vizelor, reprezentanţii Camerei Comunelor au exprimat înţelegerea importanţei acestui dosar pentru autorităţile române şi disponibilitatea de a se implica în rezolvarea acestuia.

>