Breaking news

Campionatul European de Gimnastică Artistică, găzduit în premieră de Cluj Napoca

loading...

După o pauză de 60 de ani, România organizează din Campionatul European de Gimnastică Artistică. Municipiul Cluj Napoca va găzdui în premieră competiția sportivă în Sala Polivalentă în perioada 19-23 aprilie 2017.

campioantele europene de gimnastica 2017În urmă cu 60 de ani, România găzduia prima ediție a Campionatului European de Gimnastică Artistică. În luna aprilie, Cluj Napoca devine capitala europeană a giminasticii artistice.

Nume grele din gimnastica mondială vor evolua în Sala Polivalentă din Cluj Napoca în perioada 19-23 aprilie 2017. Nadia Comăneci, Zeița de la Montreal, a fost desemnată Ambasadorul Campionatelor Europene de la Cluj Napoca.
Va fi al doilea eveniment ca amploare organizat de Sala Polivalentă din Cluj, unde se va disputa şi Campionatul European de Baschet, în această toamnă.

“Ce ţine de noi, în mare parte, e rezolvat. O să vină oficialii de la federaţie pe 26 februarie să discutăm ultimele detalii. O să avem o rundă de discuţii şi cu autorităţile privind securitatea, pentru a începe să ne organizăm şi din acest punct de vedere. E un eveniment de amploare. Al doilea eveniment de amploare al anului, pe care îl va organiza România, în acest an, după Campionatul European de baschet. Suntem singura sală din Europa care va organiza două europene şi suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o avem”, a spus Ionuţ Rusu, directorul general al Sălii Polivalente din Cluj Napoca.

Pentru a satisface nevoile celor aproape 300 de sportivi, organizatorii au comandat deja un balon, care va fi montat lângă Sala Polivalentă şi va deservi încălzirii sportivilor, înainte de intrarea în concurs.

O să montăm un balon, lângă Sala Polivalentă, cu trecere, iar acesta va asigura jumătate din zona de încălzire a sportivilor, cealaltă jumătate fiind asigurată de sala B, aflată în înteriorul Sălii Polivalente. Ca săli de antrenamente am închiriat Sala Sporturilor “Horia Demian” şi Sala UBB”, a povestit Rusu, care spune că economia oraşului va avea de câştigat, în primul rând, de pe urma acestui eveniment: “Noi nu ne uităm la câştigul financiar. Suntem conştienţi că e o ocazie unică în viaţă, organizarea unui astfel de campionat. E mai important câştigul pe care îl poate avea oraşul Cluj Napoca”.

Conform înscrierilor, 295 de gimnaste şi gimnaşti (178 masculin – 117 feminin) din 37 de ţări se vor afla în cursă pentru cele 12 titluri individuale (7 masculin – 5 feminin) la acest prim mare concurs al gimnasticii artistice continentale din noul ciclu olimpic.

Alături de sportivi se vor afla aproape 450 de antrenori, medici, arbitri, oficiali.

În 1957, în Sala Floreasca din Bucureşti, a avut loc cea dintâi ediţie a întrecerilor feminine, atunci numită Cupa Europei – şi care va fi prilejul confirmărilor şi afirmărilor în arena internaţională, va reprezenta un punct de plecare pe drumul foarte anevoios ce duce spre Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Cu un număr complet de prezenţe (6 masculin, 4 feminin) s-au înscris Austria, Spania, Finlanda, M. Britanie, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Rusia, Slovenia, Elveţia, Turcia, Ucraina.

În concursul feminin, Angelina Melnikova, Seda Tutkhalyan, Elena Eremina, Uliana Perebinosova, Anastasia Iliankova (Rusia), Eythora Thorsdottir (Olanda), surorile Ellie & Becky Downie, Amy Tinkler, Alice Kinsella, Meagan Parker, Maisie Methuen (M. Britanie), Marine Boyer, Lorette Charpy (Franţa), Nina Derwael (Belgia), Elisa Meneghini, Martina Maggio, Francesca Linari (Italia), Lynn Genhart (Elveţia), Polina Borzykh (Georgia), Helene Schaefer (Germania), Diana Varinska (Ucraina), Marie Skammelsen (Danemarca), în timp ce România se va baza, probablil, pe Cătălina Ponor și Larisa Iordache, Olivia Cimpian, Ioana Crisan si Carmen Ghiciuc, ultimele la primul an de seniorat. De partea cealaltă, în concursul masculin, sunt aşteptaţi Campionul european, mondial și olimpic Oleg Verneaiev (Ucraina), Max Whitlock, Nil Wilson, Giarnni Regini-Moran și Joe Fraser (M. Britanie), Andrey Makolov, Maksim Sinichkin (Rusia), Henji Mboyo, Moreno Kratter (Elveţia), Krisztian Boncser (Ungaria), dar şi Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Andrei Ursache, Marius Berbecar, Cristian Băţaga, Laurenţiu Nistor sunt şi ei în cursa pentru Cluj.

loading...