Breaking news

Campanie de colectare și reciclare a electronicelor și electrocasnicelor uzate din București

Miercuri, 25 mai 2011, în București a fost lansată campania „Alungă fantomele electronicelor vechi”, iniţiată de Asociaţia Environ în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor.

reciclare.electroniceCampania se va derula începând cu data de 25 mai în toate cele 6 sectoare ale Capitalei şi urmăreşte colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE). Prin acest proiect se încearcă implementarea la nivelul întregii populaţii a unui program funcţional de conştientizare şi a unui sistem eficient colectare selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

„Astfel de campanii sunt foarte utile pentru conştientizarea atât a autorităţilor, dar şi a cetăţenilor cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor şi la reciclarea deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice. Ministerul Mediului şi Pădurilor susţine astfel de proiecte care au un rol important în educarea publicului cu privire acţiunilor care pot fi realizate pentru protejarea mediului.  Sper ca rezultatele campaniei să fie foarte bune, şi la nivelul Capitalei, iar în timp, proiectul să atingă fiecare judeţ”, a declarat ministrul László Borbély.

Totodată, ministrul a precizat că rezultatele slabe ale campaniei “Marea Debarasare”, de anul trecut, au condus, la iniţiativa Ministerului Mediului şi Pădurilor, la înăsprirea legislaţiei în vigoare. “În România au fost colectate anul trecut doar 1,5 kg de deşeuri pe cap de locuitor, în loc de 4 kg cât ne-am asumat. Acest lucru ne-a determinat să înăsprirm legislaţia obligând autorităţile locale să asigure existenţa şi funcţionarea a cel puţin un punct de colectare a DEEE la 50.000 de locuitori, dar nu mai puţin de un punct de colectare în fiecare localitate”, a adăugat ministrul László Borbély.

Această campanie a fost lansată la nivel naţional în luna februarie 2011 şi îşi propune colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor electrice şi electronice la nivel naţional, în conformitate cu prevederile Directivei 1037/2010. Lansarea la nivel naţional a avut loc în judeţul Mureş, unde au fost colectate peste 9 tone de deşeuri electrice şi electronice în cadrul celor 4 etape ale campaniei.

Extinderea naţională a campaniei vine ca urmare a rezultatelor înregistrate în urma derulării programului pilot în Sectorul 1 al Capitalei  în luna noiembrie 2010, care a avut ca rezultat colectarea a 8 tone de deşeuri electrice şi electronice şi informarea a peste 100 de asociaţii de locatari şi 100 de instituţii şi companii.

Andrei Orban, Preşedintele Asociaţiei Environ, a apreciat că “Eforturile conjugate ale Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Asociaţiei Environ reprezintă o bună premisă pentru reuşita campaniei. Este doar o prima etapă, care, în timp, sperăm să ajute la crearea obisnuinţei de colectare selectivă atât pentru cetăţeni, cât şi pentru companii. Sperăm ca la sfârşitul campaniei să fim nevoiţi să acordăm mai multe premii decat am prevăzut”.

Campania de colectare se va desfăşura în toate cele 6 sectoare ale Capitalei în perioada 25 mai – 25 iulie şi se adresează în egală măsură asociaţiilor de locatari, instituţiilor de stat, companiilor private şi cetăţenilor.