Breaking news

Campania electorală pentru alegerile de duminică, s-a încheiat

Campania electorală pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului din 9 decembrie, s-a înceiat în această dimineață la ora 7.00.

Zarurile au fost aruncate, iar peste 24 de ore, românii vor merge la vot să își aleagă senatorii și deputații pentru următorii patru ani.

Timp de o lună cei 2451 candidați înscriși în cursa electorală au încercat să convingă electoratul să le dea votul.

Potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, televiziunilor le este interzis ca la mai puţin de 48 de oreînainte de ziua votării să prezinte sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării.

Potrivit legii electorale, pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale şi persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.

Purtarea, pe durata votării, de către membrii birourilor secţiilor de votare sau de către persoanele acreditate, de ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală se sancţionează cu amendată de la 1.500 la 4.500 lei.

Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent se sancţionează cu amendă de la cu amendă de la se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Legea electorală mai prevede faptul că pe o rază de 500 de metri în apropierea secțiilor de vot, nu trebuie să existe niciun fel de banner cu vreun candidat la alegerile parlamentare.

Dacă pe stradă, la radio și la televiziune nu se mai poate face campanie electorală, candidații la parlamentare își pot continua propaganda, în mod nestingheriți pe internet.