Breaking news

Campania electorală a lui Băsescu, EBA și Blaga, finanțată cu șpăgi din dosarul Microsoft

loading...

Dezvăluiri bombă în dosarul Microsoft. Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Boc, a declarat procurorilor DNA că a finanțat cu 5 milioane de euro campaniile electorale ale lui Băsescu din 2009, cât și a lui EBA și a lui Vasile Blaga la primăria Capitalei din 2008. Campaniile au fost finanțate cu banii din șpaga luată în cazul licențelor Microsoft.

basescu - eba - blagaGabriel Sandu a spus procurorilor că liderii PDL: Emil Boc, Elena Udrea, Vasile Blaga, Adreian Videanu, Radu Berceanu și Roberta Anastase, au făcut presiuni asupra lui, pe de o parte ca să numească pe cine trebuie în anumite funcţii şi pe de altă parte, ca să contribuie cu milioane de euro la campania pentru prezidenţialele din 2009.

”Imediat după numire am avut o discuţie foarte clară atât cu conducerea PDL pe plan naţional, cât şi cu şefii câtorva organizaţii judeţene PDL dintre care îi nominalizez pe următorii: George Scripcaru (PDL Braşov), Gheorghe Ştefan (PDL Neamţ), Florian Aurelian Popescu (PDL Dâmboviţa), Roberta Anastase (PDL Prahova), si cu domnul Cezar Preda, responsabil PDL Brăila.  Din discuţiile purtate s-a desprins ideea că trebuie să fiu foarte atent şi să le ascult sfaturile, ca pe anumite funcţii-cheie din minister să punem oameni de încredere şi să-i sprijinim, însă am realizat ulterior că aceste numiri vizau multiple funcţii din administraţia publică, dar şi parlamentari şi europarlamentari.  Pentru asta aşteptările liderilor politici ai PDL era să sprijin campaniile electorale.  Astfel, toate cheltuielile şi obligaţiile cu acest scop au fost dispuse ordonate chiar sub presiuni efectuate de conducerea PDL, respectiv EMIL BOC, ELENA UDREA, VASILE BLAGA, ADRIEAN VIDEANU, RADU BERCEANU, ROBERTA ANASTASE, ALIN ALBU, GH. ŞTEFAN etc. Iar asumarea de către mine a acestor obligaţii viza condiţionarea pentru menţinerea în funcţia de ministru al comunicaţiei şi societăţii informaţionale. În acest context al presiunilor executate asupra mea, pentru acoperirea de îndată a unor obligaţii financiare necesare campaniilor electorale din 2009, sau nu existau fonduri dinainte pregătite de partid sau persoanele ce susţineau colectarea de bani, m-am întâlnit separat cu fiecare în parte şi la iniţiativa unora dintre ei cu domnii Gh. Ştefan şi Dorin Cocoş.  Cei doi mi-au oferit o variantă în rezolvarea deficitului promiţând că-mi garantează asigurarea din surse proprii, dar temporar, a contribuţiei mele la cele două campanii din anul 2009. Îmi amintesc că fiecare îmi oferea un sprijin de aproximativ 2 milioane de euro, în schimb îmi solicitau să obţin semnăturile necesare aprobării HG nr. 460/2009, pentru aprobarea achiziţiei licenţelor Microsoft necesare în perioada 2009 – 2012, precum şi să obţin bugetarea aferentă derulării contractului”, a declarat Gabriel Sandu, procurorilor.

Fostul ministru a spus și cum a fost finanțată campania electorală a lui Traian Băsescu din anul 2009.

Campania electoral prezidenţială 2009 – PDL – Traian Băsescu:

– Aproximativ 1.500.000 de euro, reprezentând 12.000.000 de scrisori electorale, cuprinzând mesajul preşedintelui Traian Băsescu, respectiv plicuri + imprimare + tipar + anvelopare + expediţie poştală.
Ştiu cu siguranţă că preţul real al celor 12 milioane de scrisori electorale a fost suma de 1,5 milioane de euro, costul unei bucăţi ridicându-se la 0,15 euro. De această operaţiune de expediţie a scrisorilor, pentru ca acestea să ajungă la timp la alegători, s-au ocupat directorii zonali din Poşta Română.
– 100.000 de euro, pungi şi alte elemente de polietilenă personalizate;
– Aproximativ 350.000 de euro cash, plătiţi în tranşe succesive direct la casieria PDL Bucureşti, în 4 tranşe, tot pentru această campanie;
– 400.000 de euro am plătit cash Robertei Anastase, în 4-5 tranşe tot pentru această campanie;
– 100.000 de euro materiale de campanie prezidenţială la Prahova + acţiuni electorale + spectacole.
În total, această campanie m-a costat 2.450.000 de euro.

Gabriel Sandu a dezvăluit procurorilor și mecanismul șpăgii în cadrul PDL:
Cel mai frecvent, mecanismul prin care se efectua aportul la campaniile electorale, era următorul:
1. mai întâi costurile de campanii erau achitate din surse proprii sau împrumuturi, chiar şi credite ale furnizorilor de produse/materiale electorale
2. ulterior, contributorii îşi recuperau banii sau achitau furnizorii restanţi prin împrumuturi externe cât şi operaţiuni de tip joint-venture (cu termene de ramburasare) cât şi din operaţiuni fiduciare
3. într-un pas următor şi prin diligenţele unor persoane calificate şi de încredere, gen Claudiu Florică sau Dinu Pescariu, operaţiunile de împrumut prezentate în pasul anterior, se compensau din sume existente în companii off-shore de tipul societăţii Essim Partner
Cu privire la suma de 7.650.000 USD care a intrat în contul RUNNING TOTAL GRUP s-au stabilit următoarele (n.r. firma lui Nicolae Dumitru Niro):
– această societate a fost înfiinţată pentru plata foloaselor necuvenite pretinse de inculpatul Nicolae Dumitru pentru exercitarea traficului de influenţă asupra unor membri ai Guvernului
– există suspiciuni cu privire la transferul unor sume de bani cărte SC FIRST ONE COMMUNICATION SRL, societate comunicată de Andronic Dan, cu privire la care există suspiciunea că a efectuat campanii de promovare pentru Grupul Niro şi a fost implicată în strategia electorală a unor partide politice.

New Global Investments a fost înfiinţată în vara anului 2006 şi i-a avut fondatori pe Elena Udrea (25%), Dorin Cocoş (25%) şi Niro 95 Impex (50%, firmă controlată de Nicolae Dumitru – Niro). Conform menţiunilor din Monitorul Oficial, la şedinţa din 16 august 2006, Elena Udrea şi Clintemnestra au fost implicate în activitatea acestei societăţi. Urmează a se verifica şi transferurile de bani către această societate.

Gheorghe Ştefan Pinalti primea genţi întregi de bani pentru a influenţa mersul contractului. Un martor al DNA afirmă că Pinalti primea sumele într-o cameră de la Eurohotel,  deţinut de Dorin Cocoş.

– DD LAND OIL COMPANY a fost pusă la dispoziţia inculpatului GHEORGHE ŞTEFAN şi a lui MURARU GABRIEL pentru a-şi încasa banii din afacerea din domeniul IT.

În două situaţii, m-am deplasat la Eurohotel de lângă Arcul de Triumf, unde am urcat în aceeaşi cameră unde în trecut mă întâlnisem cu Claudiu Florică şi i-am dat personal lui GHeorghe Ştefan câte o geantă de bani. Nu cunosc ce sumă de bani se afla în geantă, însă precizez că erau lei. Înainte de a-i duce geanta de bani, îl contactam telefonic pe Ştefan Gheorghe, îi spuneam că am să-i dau ceva, după care el îmi indica la ce cameră din Eurohotel îl găsesc. Din modul cum purta discuţia cu mine era evident că ştia ce urmează să-i aduc.

Şpaga din dosarul  MICROSOFT duce la Traian Băsescu

Deoarece rămăseseră de onorat obligaţii financiare încă din anul 2009, doresc să precizez că suma respectivă s-a distribuit după cum urmează:
– obligaţii restant, inclusiv compensări ale unor împrumuturi şi cheltuieli aferente campaniei din anul 2008 şi a celor parlamentare;
– obligaţii pentru europarlamentarele din mai – iunie 2009
– obligaţii pentru campania prezidenţială din 2009, poate cea mai scumpă dintre toate, deoarece sumele de bani s-au distribuit atât pentru campania proprie a preşedintelui Traian Băsescu, cât şi pe cea a PDL-ului pentru Preşedinte.

Personal, dar raportat la derularea acţiunilor electorale şi complexitatea lor, am executat mereu indicaţiile care mi-au fost transmise de la partid, PDL, iar următoarele persoane îmi comunicau destinaţiile utilizării banilor: Emil Boc, prim-ministru, Vasile Blaga, ministru şi şeful campaniei electorale, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, dar şi Alin Albu, trezorierul şi administratorul PDL, împreună cu staff-ul său. Felix Tătaru, şef al campaniilor prezidenţiale, verifica execuţia materialelor şi distribuţia lor.

La un moment dat, cred că în prima parte a anului 2009, am aflat de la persoane angajate politic în relaţia cu PDL, că pentru finanţarea partidului şi a campaniei sale electorale sunt create mecanisme ce colectează fomduri din companii înregistrate în diverse jurisdicţii internaţionale, iar de aceste operaţiuni se ocupă persoane bine pregătite şi de încredere ce reprezintă interesele unor corporaţii. Până la finalul anului 2009, am aflat şi înţeles exact aceste mecanisme. Sunt reale, eficiente şi bine structurate, iar sursele fondurilor aproape exclusiv sunt bani publici obţinuţi prin metode ilegale.

Gabriel Sandu a spus procurorilor DNA și de campania de la europarlamentare în care a fost implicată Elena Băsescu şi mai susţine că suma de 300.000 de euro îi era dată lunar lui Emil Boc pentru campanie.

După ce şi-au turnat colegii din dosar, procurorii au cerut pentru Gabriel Sandu şi omul de afaceri Nicolae Dumitru “Niro”, urmăriţi penal în dosarul Microsoft, o pedeapsă mai uşoară, arestul la domiciliu.  Astfel că duminică, cei doi au părăsit arestul Poliției Capitalei.

Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar omul de afaceri Nicolae Dumitru zis Niro, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

loading...