Breaking news

Campania „1 milion pentru Unire” a ajuns şi în Portugalia

Românii de pe ambele maluri ale Prutului plecați în Portugalia susțin Campania „1 milion pentru Unire”. Unul dintre ei este Ștefan Bălan, român basarabean stabilit de 18 ani la Lisabona, care a aflat despre campanie de pe profilul de Facebook al lui George Simion, președintele Acțiunii 2012. Așa a luat decizia să se implice și să îi convingă pe toți cunoscuții lui din România și Republica Moldova să semneze pentru Unire.

„Eu am fost pentru Unire încă de când eram mic. Am fost printre primii la școală care au scris în grafie latină, în timp ce colegii mei scriau în chirilică. Am iubit mereu România și am susținut Unirea, pentru că probabil asta a venit și de la educația din familie, bunelul meu luptând în Armata Română”, povestește Ștefan Bălan, coordonator în Portugalia al campaniei de strângere de semnături pentru Unire.

Ștefan spune că cei care semnează pentru Unire în Lisabona sunt atât cetățeni ai Republicii Moldova care au emigrat, cât și cetățeni ai României, dar acesta se asigură că și portughezii sunt informați în legătură cu campania.

„Atunci când întâlnesc pe cineva din Basarabia sau România, primul lucru pe care îl spun este despre campanie, îi informez și îi îndemn să se informeze mai mult și să ne susțină. Am luat legătura chiar și cu lume stabilită în Spania, pe care o cunosc eu. Chiar și portughezilor le spun despre Basarabia și România, pentru că ei nu cunosc istoria noastră. Foarte mulți aici își cumpără mașini Dacia și îi întreb, voi știți ce e Dacia? Ei îmi spun că e o simplă denumire a unei mărci de mașină, eu însă le spun că pentru noi este denumirea Țării României înainte de a fi numită România. Fac asta cu mare plăcere, cu eforturi proprii și așa cum pot, pentru că vreau din suflet să fim cu adevărat uniți”, adaugă unionistul.

Toți cei care sunt stabiliți în Portugalia sau Spania pot lua legătura cu Ștefan Bălan prin intermediul contului său de Facebook. De asemenea, aceștia își pot înregistra semnătura online pe site-ul semnez.eu, ulterior fiind contactați și anunțați unde se pot apropia fizic să semneze pentru Unire.

„Pentru mine Unirea înseamnă să fim o țară. Noi suntem un neam cu aceleași tradiții. Eu de 12 ani promovez tradițiile noastre românești și bucatele exclusiv tradiționale la petrecerile organizate de către românii de aici și primesc o enormă satisfacție. Mi-aș dori să mă întorc într-o zi acasă, însă urmărind situația politică, văzând cum au procedat cu George Simion, mă gândesc, dar poate și eu într-o zi voi merge acasă și nu voi mai putea să trec Prutul? Cu siguranță, unindu-ne, o să devenim mai puternici!”, încheie Ștefan Bălan.

Până în acest moment au fost adunate peste 130.000 de semnături pentru modificarea Constituției în sensul introducerii în Constituția României a unui preambul care să facă referire la reîntregirea națională. Campania este demarată în toată România, Republica Moldova și în Diaspora, unde sunt organizate zeci de corturi și puncte de colectare a semnăturilor. În România, voluntarii unioniști vor merge în turneu național pentru a colecta semnături, iar destinația finală va fi Alba Iulia, unde pe data de 1 decembrie va avea loc un amplu marș pentru Unire.