Breaking news

Cămin particular vs. îngrijire la domiciliu. Cum poți stabili care este varianta cea mai benefică pentru persoanele în etate?

Atunci când persoanele dragi ție nu mai sunt în măsură să-și poarte singure de grijă, nu e ușor să te decizi cum le poți ajuta și susține în acele momente. Cum poți alege ce e mai bine pentru seniorii din familia ta?

Cunoscând avantajele și dezavantajele pe care le presupune atât îngrijirea la domiciliu, cât și plasarea într-un cămin pentru seniori, cu siguranță vei reuși să iei o decizie înțeleaptă și informată.

Iată câteva elemente importante care fac distincția dintre îngrijirea la domiciliu și alegerea unui cămin particular!

  • Nivelul de confort

Nicăieri nu-i ca acasă, asta e cert. Orice persoană, indiferent de vârstă, se simte mai în largul său în sânul propriului cămin. Vârstnicilor, în special, le este mult mai greu să se despartă de locul în care au petrecut o mare parte din viață, de aceea plasarea într-un cămin poate fi un lucru greu de acceptat pe moment. Este, totodată, unul dintre dezavantajele care îi determină pe mulți să renunțe la această variantă. Într-adevăr, nu este ușor să te adaptezi unui mediu străin, însă e cu mult mai greu să te adaptezi singurătății, chiar și într-un cadru familiar. 

Este un fapt cunoscut că singurătatea poate duce la diverse probleme de sănătate mentală, cele mai comune fiind anxietatea, depresia și stresul emoțional. Conviețuirea cu alte persoane apropiate ca vârstă, cu interese și preocupări comune, contribuie în mod pozitiv la sănătatea psihică și fizică a seniorilor. Căminele pentru vârstnici constituie un mediu social care permite stabilirea unor legături strânse de prietenie, atât cu ceilalți colocatari, cât și cu membrii personalului. 

Nimeni nu poate înlocui însă afecțiunea celor dragi, de aceea cămine particulare precum „bătrânețifericite.ro” asigură seniorilor diverse mijloace de comunicare (telefon, Internet), astfel încât să nu simtă lipsa persoanelor iubite.

  • Siguranța 

Odată ce vârstnicii nu mai sunt apți fizic sau psihic să-și ducă la bun sfârșit sarcinile zilnice, este de la sine înțeles că au nevoie de supravegherea și ajutorul tău mai mult ca oricând. Din păcate, într-o lume în care totul se desfășoară în ritm alert, nu-ți găsești întotdeauna timp să le acorzi atenția necesară. 

Activități esențiale precum procurarea alimentelor sau a medicamentelor devin o adevărată „corvoadă”, atunci când starea de sănătate nu-ți permite să le duci la bun sfârșit. În unele situații, persoanele în vârstă, lăsate nesupravegheate pot suferi accidente grave chiar și în urma efectuării unei sarcini aparent simple, de aceea, ele au nevoie de asistență constantă – un cămin particular pentru vârstnici dispune de un personal competent, care acordă sprijin seniorilor în diverse activități de rutină, cum ar fi îmbăierea, îmbrăcarea, consumul de lichide și alimente sau administrarea medicamentelor. Centrele de îngrijire iau toate măsurile de siguranță necesare, de aceea riscurile producerii unui incident neplăcut sunt mult mai reduse decât în cazul îngrijirii la domiciliu.

  • Facilitățile

Un alt avantaj al căminelor destinate persoanelor în etate este asigurarea unor servicii de bază, cum ar fi cele de curățenie și de îngrijire medicală, aspecte esențiale care necesită mult timp și efort atunci când te ocupi de ele personal. Căminele dispun de oameni calificați, care pot gestiona situații de urgență, medicale sau de altă natură, mai rapid și mai eficient decât membrii familiei. În plus, propria locuință nu este la fel de sigură ca un centru bine păzit, unde există angajați care oferă în permanență asistență vârstnicilor.

Fie că optezi pentru îngrijirea seniorilor de acasă sau într-un cămin privat, decizia trebuie să fie unanimă. Părerea membrilor familiei, cât și a persoanei vârstnice în cauză, contează în egală măsură. 

Sursă foto: Pexels.com

>