Breaking news

Camera intaorală, stomatologia regenerativă și CRISPR – trei trenduri care schimbă modul în care se face stomatologia este practicată cu dr. Sebastian Lupu, fondator Endolearning Iași

În secolul al XI-lea, cu mult înainte de apariția primului manual științific de stomatologie, Le Chirurgien Dentiste al lui Fauchard, publicat în 1728, stomatologia era practicată de o varietate de meșteri, în primul rând frizeri, dar și producători de peruci, aurari și fierari. Cu toate acestea, în ciuda lipsei de pregătire formală, academică, acești practicieni medievali posedau un set de abilități și foloseau instrumente specializate pentru a îndepărta, repara și înlocui cel mai dur țesut din organism. Intre timp, lucrurile s-au schimbat fundamental, iar în acest articol vom vorbi despre trei tehnologii de ultimă generație care pot schimba modul în care este practicată azi stomatologia. În acest context am discutat cu dr. Sebastian Lupu, medic dentist, fondator Passionate Clinic și Endolearning, platforma ce reunește cursuri de stomatologie – precum acest curs de implantologie – gândite și create pentru cei care doresc să-și upgradeze stilul și tehnicile de lucru; despre cum camera intraorală, stomatologia regenerativă și CRISPR vor revoluționa stomatologia și întreaga noastră atitudine față de sănătatea orală în viitor.

Camera intraorală

Una dintre cele mai mari neplăceri când ești așezat pe scaunul dentistului este că uneori, oricât de larg ai deschide gura, stomatologul tot nu poate vedea tot ceea ce și-ar dori să vadă, chiar și folosind oglinda dentară. Astfel de situații nu sunt doar incomode pentru pacient și pentru medic, ci și dureroase. Cu toate acestea, apariția camerelor intraorale poate remedia această problemă, existând modele atât de revoluționare încât sunt capabile să poarte adevărate conversații cu pacienții. Tehnologia unică a lentilelor lichide a camerelor intraorale funcționează precum ochiul uman și asigură o captare a imaginii fără efort, furnizând detalii utile medicilor.

Stomatologie regenerativă

Ne așteptam să ne pierdem dantura pe măsură ce înaintăm în vârstă și să înlocuim dinții naturali cu proteze. Cu toate acestea, domeniul stomatologiei regenerative combate această idee preconcepută cu descoperiri care pot determina auto-vindecarea dintilor și terapia biologică pentru dinții cariați.

Anterior, cercetătorii de la Universitatea din Nottingham și de la Universitatea Harvard au dezvoltat chiar plombe dentare care permit dinților să se vindece. Aceste plombe stimulează celulele stem pentru a promova creșterea dentinei, materialul principal din care sunt creați dinții noștri. Acest lucru permite regenerarea dinților afectați de boli dentare și, eventual, pe termen lung, chiar eliminarea tratamentelor de canal.

“Noile descoperiri de la cercetătorii de la Karolinska Institutet în 2020 pot accelera dezvoltarea în domeniul medicinei regenerative. Ei au putut să cartografieze căile de diferențiere ale celulelor care alcătuiesc dinții umani. Au descoperit, de asemenea, noi tipuri de celule și straturi celulare din dinți care pot afecta sensibilitatea dentară. Nu este interesant să te gândești că s-ar putea să nu ai nevoie să ai proteze când vei fi bătrân, dar chiar s-ar putea să-ți crească alți dinți noi? Zâna dinților va fi foarte încântată, cu siguranță!” – comentează dr. Sebastian Lupu, fondator Endolearning, platforma care pune la dispoziția experților din stomatologie diverse cursuri precum acest curs ocluzologie Iasi.

CRISPR

CRISPR este o metodă inovatoare de editare a genomului pe care l-am dobândit de la Mama Natură, dar cercetătorii i-au descoperit potențialul imens abia recent. Acesta ar putea deveni arma supremă împotriva cancerului sau, mai controversat, ar putea ajuta la proiectarea bebelușilor în viitor. În domeniul stomatologiei, CRISPR poate impacta foarte mult întreaga industrie. Cercetătorii chinezi efectuează studii cu referire la tehnologia de izolare și dezactivarea a genelor asociate cancerului oral. Alți cercetători folosesc CRISPR pentru a modifica funcționarea bacteriilor responsabile de formarea plăcii. Efortul lor ar putea duce chiar la reducerea sau prevenirea totală a cariilor dentare și a bolii parodontale.